Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.In deze rubriek zullen er legendes van de sport langskomen, vechters die pioniers waren in het MMA en vechters die de sport hebben gevormd tot hoe die hedendaags wordt beoefend. Van vroegere vechters die 1 stijl zo beheerste dat de hele sport is veranderd naar volledige Mixed Martial Artists die nieuwe facetten introduceren.

Deze keer hebben we het over een man die geschiedenis schreef in de UFC en tot nu toe de enige Nederlander is die ooit kampioen is geweest in de organisatie, we hebben het natuurlijk over “El Guapo”, Bas Rutten.

Rutten heeft zijn Hall of Fame status verdient aan zijn harde vechtstijl, lange carrière tegen top competitie, het groot maken van de sport in Nederland en UFC kampioen te worden.

Bas is in 1965 geboren in Tilburg, Nederland maar is na wat tijd met zijn familie verhuisd naar Valkenswaard. Op 12 jarige leeftijd is “El Guapo” begonnen met Taekwondo na het zien van “Enter the Dragon” (een Bruce Lee film) op vakantie in Frankrijk. Bas had aanleg en behaalde de tweedegraads zwarte band Taekwondo voor hij zich richtte op Kyokushi Karate. Uiteindelijk wist Bas daar een vijfdegraads zwarte band in te behalen. Na een voorval op zijn middelbare school waar Bas gepest werd maar voor zichzelf opstond om een van de pestende jongens een gebroken neus te slaan, werd hij van de sportschool gehaald door zijn ouders.

Het moment dat Bas het huis uit ging is hij gelijk weer begonnen met vechtsporten. Met 20 jarige leeftijd deed hij mee aan Thaiboks wedstrijden en had hij zijn eerste 14 gevechten gewonnen op Knock Out, maar zijn laatste wedstrijd verloor hij op TKO. Later vertelde “El Guapo” dat het kwam door een pijnstillende injectie die hij voor de wedstrijd kreeg, waardoor hij zijn benen niet goed voelde.

Rutten heeft zich daarna aangesloten bij de organisatie Pancrase, wat eigenlijk de voorloper van het hedendaagse MMA is. In Pancrase richtte ze zich op “Bushido Worstelen”, deze vechtstijl bestond uit submission worstelen maar zonder stoten naar het gezicht met een gesloten vuist. Rutten domineerde zijn eerste 2 gevechten in de organisatie. Daarna verloor Rutten van, Masakatsu Funaki, door het gebrek aan een “Ground Game”. Hij is gaan trainen onder degene die hem verslagen heeft, Funaki, en het had daar baat bij want daarna won hij van de toen ongeslagen Minoru Suzuki. Rutten is in totaal 3 keer “king of Pancrase” geweest en heeft in die tijd vechters zoals, Frank Shamrock, Maurice Smith en Minoru Suzuki (2 x) verslagen.

In 1998 tekende Bas bij de UFC en vocht voor het eerst op UFC 18 tegen, Tsuyoshi Kohsaka en won door middel van Knock Out. In zijn tweede uiting voor die organisatie stond hij tegenover niemand minder dan, Kevin “The Monster” Randleman, hij won met een split decision en won de Heavyweight Titel, iets wat nog geen een Nederlander hem tot nu toe heeft nagedaan. Een jaar later wilde Rutten de eerste titelhouder zijn in twee divisies en zakte toentertijd naar Middleweight, wat tegenwoordig gezien word als Light Heavyweight om dichter bij zijn natuurlijke gewicht te komen. Rutten werd helaas gedwongen zijn MMA carrière vroegtijdig te beëindigen door een aantal ernstige blessures (knieblessure en nekblessures).

“El Guapo” heeft in Mei 2006 zijn Comeback aangekondigd en zou op 22 juli 2006 de ring instappen tegenover Kimo Leopoldo, maar Kimo werd twee dagen voor het event gepakt met “Stanozolo” in zijn bloed wat een verboden middel is. In plaats van Kimo zou Ruben “Warpath” Villareal het opnemen tegen de Nederlander. Hij won door middel van TKO in de eerste ronde en bracht daarmee zijn record naar 28-4-1. Dit was uiteindelijk ook de laatste keer dat we Rutten in de ring zouden zien.

Rutten`s favoriete move was de leverstoot of trap en stond bekend om zijn “Rutten Jump” (een jumping split) na zijn overwinningen. Rutten heeft na zijn MMA carrière niet stilgezeten en heeft als “colour commentator” bij organisaties als PRIDE en DREAM gewerkt. Ook is “El Guapo” te zien in meerdere tv shows zoals, Martial Law en The King of Queens. Hij heeft zelfs een aantal rollen in films zoals, Shadow Fury, The Eliminator en Here Comes The Boom.

Wij van EPIC MMA willen Bas Rutten bedanken voor zijn legendarische gevechten en het bekend maken van de sport in Nederland.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

Preview: Alles wat je moet weten over: UFC 199

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. UFC 199 kent twee titelgevechten. ...

Opnieuw pech voor Ian McCall

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Foto: MMA Fighting  Het zit ...

(Vlog) UFC 204 Embedded – Aflevering 4

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. UFC 204 Embedded is een ...

Colby Covington

Komt Colby Covington heelhuids Brazilië uit?

Kan Colby Covington na zijn zege en beledigende uitspraken Brazilië zonder kleerscheuren verlaten?