Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Heb je het over vrouwen in MMA, dan heb je het over deze kampioene. Langer dan 10 jaar ongeslagen, een winning streak van 14 gevechten waarvan 12 door middel van (T)KO, meervoudig “female fighter of the year” en huidig Invicta FC Featherweight kampioen. Haar naam? Cristiane “Cyborg” Justino!

Op de dag dat men wereldwijd naar de bioscoop ging om de nieuwe James Bond film ‘A View to a Kill’ te bekijken en iedereen massaal naar het gelijknamige nummer van Duran Duran luistert, wordt Christiane op 9 juli 1985 geboren in Curitiba, Brazilië.

Al op jonge leeftijd was Cristiane erg competitief ingesteld. Tijdens de jaren op haar ‘high school’ ontwikkelde zij zich tot nationaal handbal talent. Toevalligerwijs trok Justino tijdens een kampioenschap de aandacht van een van de vaders, die voor zijn eigen dochter op de tribune zat. Het bleek Rudimar Fedrigo te zijn, hoofdinstructeur en oprichter van de wereldberoemde ‘Chute Boxe Gym’ die oorspronkelijk begon als Muay Thai school. Vier maanden na Fedrigo’s uitnodiging om deel te nemen aan zijn trainingen vocht Cristiane haar eerste MMA gevecht, dit zou het enige gevecht worden dat ze ooit zou verliezen. Sindsdien is zij al veertien gevechten ongeslagen en lijkt niemand op te kunnen tegen de kracht en het atletisch vermogen dat Cristiane naar de kooi brengt. Inmiddels is ze een black belt in Muay Thai onder Rafael Cordeiro en een BJJ brown belt onder Andre Galvão en traint ze o.a. bij The Arena in San Diego en maakt ze graag een uitstapje naar Phuket Top Team in Thailand.

Na vijf gevechten op rij in Curitiba, maakt ze haar Amerikaanse MMA debuut voor EliteXC tegen de gevaarlijke Shayna Baszeler, die op dat moment een record van 10-4 heeft. Justino wist in de 2e ronde door middel van (T)KO te winnen en speelde zich in de kijker van een grote groep Amerikaanse fans, die haar tot op dat moment nog niet kenden. Nog geen jaar later zou ze haar debuut voor Strikeforce maken, waar ze na haar succesvolle debuut tegen Akano voor de titel mocht vechten, Gina Carano zou haar uitdagen voor het initiële ‘Strikeforce Womens Featherweight kampioenschap’. Carano was op dat moment ongeslagen en stond over de hele wereld bekend als dé superster in MMA voor vrouwen. “Cyborg” had echter maar 1 ronde nodig om Carano te stoppen, met nog één seconde op de klok stopte scheidsrechter Josh Rosenthal het gevecht. Cristiane bleek veel te sterk voor de charismatische Carano, die na dit gevecht haar handschoenen ophing en met pensioen ging. Justino zou haar titel drie maal verdedigen. In haar eerste gevecht als kampioene stond ze tegenover onze eigen Marloes Coenen. Marloes wist het een stuk langer vol te houden dan Carano, maar moest ook een dikke minuut voor het einde haar meerdere erkennen. Na Coenen wist Cristiane ook haar titelgevechten tegen Jan Finney en Hiroko Yamaka te winnen. Haar overwinning tegen Hiroko werd achteraf echter geschrapt uit de geschiedenisboeken, daar “Cyborg” positief testte op het verboden middel Stanozolol.

Nadat Strikeforce werd overgenomen in 2012 door de UFC werden ook (bijna) alle vechters overgenomen. De teleurstelling voor Cristiane was dan ook groot toen ze te horen kreeg dat de UFC geen ‘womens Featherweight divisie’ zou opstarten. Ze vond ruim een jaar later haar nieuwe thuis bij Invicta FC, waar ze snel werk van haar debuut tegen Fiona Muxlow maakte. Geschiedenis herhaalde zich toen Justino wederom tegen Coenen zou vechten voor de initiële Featherweight titel, dit keer voor Invicta FC.  Helaas moest Coenen wederom het onderspit delven, na 24 harde minuten. “Cyborgs” laatste twee gevechten werden in de eerste minuut beslist tegen respectievelijk Charmaine Tweet en Fait Van Duin. Velen beschouwen haar pound for pound als beste vrouwelijke MMA vechter.

Na deze zeer dominante overwinningen namen de geruchten over een gevecht met de tot dan toe ongeslagen Ronda Rousey toe. Om aan dit gevecht deel te kunnen nemen zou “Cyborg” echter in gewicht moeten zakken van 145lbs naar 135lbs. Daar zij zéér weinig overtollig gewicht kwijt kan raken zou dit een ontzettend zware opgave worden. Er was korte tijd sprake van een gevecht op 140lbs, zodat Justino langzaam naar 135lbs toe kon werken. De Belgische Cindy Dandois zou haar tegenstander worden, echter verloor Ronda Rousey ondertussen volkomen onverwacht van meervoudig bokskampioen Holly Holm. Een ‘Superfight’ tussen Rousey en Justino lijkt daarmee definitief van de baan en hiermee ook de motivatie om in gewicht te zakken. Het volgende gevecht voor Christiane zal plaatsvinden op 16 januari tegen Daria Ibragimova die een record van 9-1 heeft en een handvol Oekraïense tegenstanders verslagen heeft. Opvallend genoeg kwam het enige verlies van de Russische tegen de eerder genoemde Cindy Dandois.

We mogen concluderen dat fans “Cyborg” alleen in de UFC zullen zien, mocht men besluiten om een ‘Womens Featherweight divisie’ toe te voegen. Als we Dana White echter mogen geloven komt er voorlopig geen nieuwe divisie bij. En zodra er een nieuwe divisie bij zal komen zijn de vrouwelijke Flyweights als eerste aan de beurt, waarna hoogstwaarschijnlijk de mannelijke Strawweights aan de beurt zijn. Door bovenstaande in acht te nemen ben ik geneigd te zeggen dat “Cyborg” haar carrière in Invicta FC over een jaartje of twee / drie zal afsluiten en dat de zo vurige gewenste ‘Superfight’ er nooit meer van zal komen.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

Weekly Fight Announcements: UFC

Paul Felder ziet zijn tegenstander voor UFC 218 veranderen van Al Iaquinta naar Charles Oliveira ...

Who`s Next ?!? UFC on Fox 18: Johnson vs. Bader

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. UFC on Fox 18: Johnson ...

Fight Announcements Recap Week 53.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Deze week (waarschijnlijk ook in ...

Werdum en Tarverdyan komen er met een waarschuwing vanaf

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Na zijn overwinning op Travis ...