Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hij is met afstand Belgisch beste MMA vechter en vocht zich via Shooto België, DREAM en Strikeforece een weg naar de grootste MMA organisatie ter wereld, de Ultimate Fighting Championship.

In een uitgebreid interview met voormalig Strikeforce kampioen, Tarec Saffiedine komen we een hoop over hem te weten. De volgende onderwerpen passeerde o.a. de revue. Hoe kwam hij in aanraking met MMA, zijn grote voorbeelden, het verschil in organisaties, het behalen van de Strikeforce titel, zijn aankomend gevecht met Jake Ellenberger en natuurlijk UFC Rotterdam. Lees onderstaand het complete interview.

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met martial arts?
Op jonge leeftijd begon ik met judo en taekwondo, maar in Brussel was er weinig tegenstand. Ik wilde meer toernooien gaan vechten en ben daarom begonnen met shihaishinkai karate. Het lijkt een beetje op MMA, het is een stijl met judo, muay thai en grappling. Ik werd hierdoor een zeer veelzijdige vechter. Mijn coach destijds, Enrique Fernandez liet ons in verschillende toernooien meedoen. De ene week was het een muay thai toernooi, de week erna grappling en dan weer karate. Zijn grootste doel was om ons klaar te stomen voor MMA.

Wanneer maakte je je professionele MMA debuut?
In 2006 deed ik voor het eerst mee aan een Shooto gevecht in België. Een jaar later maakte ik op 21 jarige leeftijd mijn officiële debuut.

Tegen welke vechters keek je op toen je pas begon?
Ik was een groot fan van Japanse vechters. Kazushi Sakuraba, Hayato Sakurai en Ryo Chonan. Met Chonan heb ik nog enige tijd getraind. Ik keek in die tijd alle PRIDE evenementen en was een groot fan van stripboeken met MMA vechters erin.

Welke disciplines beheerst je het beste en welke het minst?
Ik probeer zo veelzijdig mogelijk te zijn. Ik hou er niet van om een bepaalde discipline niet goed te beheersen. Natuurlijk heb ik in mijn laatste gevechten zoveel mogelijk stand-up gevochten, daar voel ik me goed bij. Maar ik train tegenwoordig met zoveel veelzijdige vechters, hun worstelen, kickboksen, grappling en muay thai is geweldig. Je kunt tegenwoordig ook helemaal niet meer één dimensionaal zijn. De nieuwe generatie vechters zijn ongelofelijk veelzijdig. Je kunt niets meer aan het toeval overlaten. Ik train om mezelf te evalueren als een complete MMA vechter.

Je vocht in DREAM, Strikeforce en nu UFC. Wat zijn de grootste verschillen? 

In het begin was ik helemaal nog niet zo bekend, maar toch kwamen in Japan fans op me af om mijn handtekening te vragen. Een groot verschil met Japan en de US is de stilte in de arena als je naar de ring toe loopt en zelfs tijdens het gevecht. Ze zijn daar echt super stil en het enige dat je af en toe hoort is “woooow” en daarna is het meteen weer stil. Je zult ze daar nooit ‘boooh’ horen roepen. Ze hebben ontzettend veel respect voor de vechters.

In Strikeforce heb ik een geweldige periode meegemaakt, zeker toen ik de titel won. Dat was tot nu toe het hoogtepunt van mijn carrière, maar ook toen UFC belde om door te geven dat ik voor hun mocht gaan vechten! Het verschil tussen beide organisaties? De UFC is véél groter, je vecht op een groter platform, er zijn veel meer fans en je neemt het op tegen de beste vechters ter wereld. De UFC fans zijn erg gepassioneerd. Ze laten je meteen weten wanneer ze blij zijn met je optreden en wanneer ze dat niet zijn. Je kunt de passie voelen! 

In 2013 versloeg je Nate Marquardt voor de titel, wat ging er destijds door je heen?

Het is zelf nu nog altijd helemaal te gek. Ik werkte destijds mijn weg omhoog in de organisatie via Strikeforce Challengers kwam ik terecht in de grote evenementen en toen mocht ik voor de titel vechten tegen Nate Marquardt! Het was voor mij een super grote opgave om tegen hem te vechten. Toen ik vroeger naar MMA op tv keek, toen ik er pas mee begon, zag ik Marquardt al vechten. Ik had veel respect voor hem en toen hij net in Strikeforce vocht, dacht ik dat hij iedereen zou afmaken. Het zou hoe dan ook een heel zwaar gevecht voor me worden, maar uiteindelijk won ik de titel van hem en dat was een grote prestatie voor mezelf. 


Je bent de eerste Belgische UFC vechter, denk je dat andere Belgische vechters gauw zullen volgen?

Dat is een goede vraag, ik weet dat Cindy Dandois al een paar shows in USA heeft gevochten. Ik hoop oprecht dat ze haar kans krijgt in de UFC. Ze is een keiharde en ze is hongerig. Ik kan aan haar zien hoe hongerig ze is om te mogen vechten in de grote show! Daarnaast zag ik dat Tommy Depret het heel goed deed in Glory, ook hij is een hele harde, Ik weet dat er binnenkort een UFC kaart in Rotterdam komt, dat is voor ons dicht bij huis, dus het zou een mooie kans voor deze twee zijn.

In je laatste gevecht werd je door Rory MacDonald voor het eerst in je carrière gestopt. 

Wat heb je van dit gevecht geleerd en welke aspecten pak je nu anders aan?
Ik zou het nu heel anders aanpakken. Ik heb mijn omgeving helemaal veranderd. De mensen om me heen zijn anders, mijn voorbereiding naar het gevecht toe is heel anders. Er zijn een hoop kleine dingen veranderd die uiteindelijk zorgen voor één grote verandering.

Hoe zijn je voorbereidingen bij Tristar Gym verlopen in aanloop naar het gevecht met Jake Ellenberger a.s. zaterdag?

Ik train, ik herstel, ik eet en herhaal deze stappen weer. Ik leef op dit moment letterlijk in de Tristar Gym. Ze hebben hier van die ‘dorms’ weet je wel. Daar ben ik nu ook, op mijn eigen kamer. Ik heb net een licht ontbijt gehad en na dit interview ga ik naar de gym, vervolgens douchen, even uitrusten en weer opnieuw naar de gym. Dit doe ik nu al bijna 3 maanden.Ik ben gefocust hier, ik werk met hele goede trainingspartners en hele goede coaches, maar ik heb mijn gezin al een hele lange tijd niet meer gezien. Je hebt geen idee hoe moeilijk het is om niet thuis te kunnen zijn. Vooral tijdens de feestdagen of verjaardagen. Het is moeilijk, maar je moet doen wat je moet doen om de gevechten te kunnen winnen. 

Hiervoor trainde ik 8 jaar bij Team Quest in Californië. Ik heb helemaal niks negatiefs over de gym te zeggen, alleen maar goede dingen! Ze hebben me daar geholpen om de MMA vechter te worden die ik nu ben. Ik was echter van mening dat ik een verandering van trainingspartners en coaches nodig had. Ik twijfelde in eerste instantie over een hoop gyms waar ik naartoe kon, maar door mijn onderbuik gevoel te volgen ben ik bij Tristar uitgekomen. Ik heb toen contact opgezocht met Firas (Zahabi). Hij liet me meteen weten dat ik meer dan welkom was. Ik heb eerst 2 weken getest en het beviel zowel mijzelf als Firas goed. Daarna hebben we definitief besloten dat ik hier kwam trainen.

Ik zat lange tijd in een ‘comfort zone’ en nu ben ik daaruit gestapt, maar dit was absoluut de goede keuze voor mij als vechter.

Ik ben op dit moment ook ontzettend gezond en heb geen last van grote blessures. Maar elke vechter weet dat je links en rechts wat pijntjes hebt, dat hoort erbij. Ik had eerst meerdere blessures waardoor ik niet kon trainen, daar moest ik echt iets aan doen. Maar nu heb ik niks waardoor ik niet kan trainen. Ik ben gezond en klaar om te vechten!


Wat is je voorspelling voor het gevecht met Ellenberger?

Mijn hand zal aan het einde van de wedstrijd in de lucht worden gehouden, het maakt me niet uit hoe ik win. Natuurlijk wil ik het liefst ieder gevecht vroegtijdig beslissen, maar ik ben klaar voor 3 harde rondes. Mijn coaches hebben een prima strategie gemaakt en daar zal ik mij aan houden. 

Ben je tevreden met je plek op de kaart (featured prelim) of had je verwacht om op de main card te staan?
Ik had eigenlijk wel verwacht dat ik op de main card zou vechten, maar ik geloof dat ze het veranderd hebben. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit of ik op de main card vecht of op de prelims. Natuurlijk is het fijn om de main card te vechten zoals ik mijn vorige gevechten gedaan heb, maar ik vind het helemaal niet erg om wat vroeger op de avond te vechten.

In de UFC Welterweight ranking sta je momenteel op plek 10. Ben je het eens met deze plek of zie jij het anders?

Om eerlijk te zijn heb ik lang niet meer gevochten dus ik mag zeker niet klagen met mijn top 10 plek. Uiteindelijk ben ik niet blij met de top 10 plek omdat ik hogerop wil, maar ik kijk eigenlijk niet zoveel naar rankings. 


Wie zou je het liefst voor het volgende gevecht tegenover je in de Octagon zien?
De toekomst stopt voor mij op 30 januari. Ik denk nu niet na over 31 januari of later, dus ik kan je vraag niet echt beantwoorden. Jake (Ellenberger) is een goede tegenstander, ik kan niet langs hem heen kijken naar een volgende tegenstander. Dat heb ik in mijn carrière nog nooit gedaan en daar ga ik nu ook niet mee beginnen.

Hoeveel gevechten staan er nog op je contract?

Ik heb nog 3 gevechten op mijn contract dus ik vecht voorlopig nog in de Octagon.

Tegenwoordig lijken steeds meer vechters over te stappen naar een andere organisatie als hun contract verloopt, wat vind je hiervan?

Dat heb ik ook gehoord, maar ik ben zelf nog lang niet in die positie. Ik ben heel blij met waar ik nu ben en weet nu nog niet wat de toekomst zal brengen. Ik heb 3 gevechten op mijn contract en die zal ik ook zeker eren.

UFC heeft recent aangekondigd dat ze een evenement in Nederland, Rotterdam houden. Als je geen ernstige blessure oploopt, zou je dan graag op deze kaart vechten?

Ik zou zeker in Nederland willen vechten. Het is lekker dicht bij huis, dichterbij is het nog nooit geweest. Het zou echt een eer zijn om zo dicht bij huis te vechten, dat zou te gek zijn! Toen het evenement in Rotterdam werd aangekondigd dacht ik echt: Man, daar moet ik bij zijn, ik moet op die kaart vechten! Ik waardeer echt wat jullie in Nederland voor de sport hebben gedaan!!

Normaal was Duitsland het dichtstbij, maar Rotterdam is gemakkelijk te bereiken met de auto vanaf Brussel. Het is zeker een motivatie voor mij om het te proberen, maar zoals ik al zei, eerst mijn gevecht tegen Jake (Ellenberger).

Denk je dat in navolging van Nederland er ook een UFC evenement in België komt?

Laten we het hopen en laten we proberen dit mogelijk te maken. Dat zou geweldig zijn! Brussel of Antwerpen zijn de grote steden, met grote arena’s. Dat zou echt mooi zijn. Brussel is de Europese hoofdstad, dus waarom niet!

Wie gaat a.s. zaterdag het main event winnen? En als we dan toch met voorspellingen bezig zijn, wie wint de mooie match-up in je eigen divisie: Hendricks of Thompson?

Uhm… ik ben eigenlijk helemaal niet goed in voorspellingen haha. Ik ga voor.. Ben Rothwell.

Hendricks vs. Thompson is een mooie match-up! Ik geloof dat Hendricks de favoriet is, maar ik ga voor de underdog, Thompson. 


Laaste vraag, de naam Hendricks is gevallen. Was je verbaasd toen je vernam dat Hendricks gewoon op Welterweight blijft? Sommige gasten verliezen zoveel gewicht, dat kan echt niet gezond zijn voor hun lichaam! Als je zelf vind dat het kan, moet je het doen maar je moet op een gezonde wijze gewicht verliezen. Het is Hendricks z’n lichaam, dus daar kan ik niet over oordelen.

Met mijn eigen gewichtsverlies lig ik mooi op schema, maar ik heb ook nooit veel moeite om het vereiste gewicht te behalen.


Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

Alvarez: ”Ik win via een submission in de 2e of 3e ronde.”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Eddie Alvarez zal zijn UFC ...

Cody Garbrandt

Cody Garbrandt wil Demetrious Johnson beletten het record van Silva te pakken

Cody Garbrandt heeft grote ambities die op dit moment geen grens meer kennen. Zo ...

Rafael dos Anjos stapt over naar welterweight divisie

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Voormalig UFC lightweight kampioen Rafael ...