Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: Invicta

Als eerder aangegeven zal de Vlaamse Cindy Dandois als eerste Belgische dame, haar UFC debuut maken tegen Alex Davis. Dit gevecht zal plaatsvinden op 22 april tijdens de prelims van UFC Fight Night 108: Swanson vs. Lobov. EPIC MMA sprak Dandois over haar privéleven, haar MMA carrière, Miesha Tate en natuurlijk de UFC.

Hoe gaan de voorbereidingen op je gevecht?
Het gaat goed, we werken hard he!

Was het ook allemaal goed gegaan bij de dokter?
Ja het gaat elke keer wel goed, maar ze (UFC) sturen elke keer weer nieuwe papieren op. Er is altijd iets!

Hoe is het papierwerk in vergelijking bij andere organisaties?
Vreselijk, bij Invicta was het al niet zinvol. Daar moest ik allerlei bloedtesten en verschillende onderzoeken doen. Bij de UFC is het tien keer erger, ze hebben voor alles een blaadje. En ik weet niet hoe het is in Nederland, maar in België moet je voor een hersenscan maanden op een wachtlijst staan en dat is echt een probleem. Ik zal ook eerder naar Amerika moeten vliegen om daar mijn hersenscan te laten doen. In België heb ik een hersenscan in kunnen plannen, ik was nét op tijd en de dokter wou gewoon mijn papieren niet tekenen omdat hij tegen MMA was.

Voordat wij het verder over vechten gaan hebben, laten wij het even over jou persoonlijk hebben. Wij volgen je al een tijdje, maar er zullen best wat mensen zijn die niet weten wie je bent. Op dit moment heb je vier kinderen toch?
Eigenlijk heb ik er vijf. Drie van de vijf zijn van mij en de andere twee zijn pleegkinderen waarvan er één ook terug gaat naar haar mama.

Je bent ook juf, je doet MMA en je bent kids-coach waar haal je al die tijd vandaan?
Ik prop tijd. Ik ga niet liegen, het is niet altijd makkelijk. Ik heb nooit tijd voor mezelf. Of ik ben op mijn werk of ik ben in de gym. Maar ja, de rekeningen moeten betaald worden en ik doe het ook allemaal alleen. Ik heb ook niet veel keuze, dus het is wat het is. 

Wij zien regelmatig foto’s van je kids in de gym en jullie hebben ook een kids-program, kan je daar wat meer over vertellen?
Ik ben kids coach en wij hebben heel wat kinderen die de kids-program volgen en daar gaat het vooral om het fysiek contact aangaan. Wij hebben nu een zwaar tekort aan dames bij de gym, maar bij de jeugd helemaal niet. Wij hebben evenveel jongens als meiden bij de jeugd en als ze vanaf kleins af aan gewend zijn aan aanraking dan gaat het later alleen maar makkelijker.

Hoe gaan de kids ermee om als je een wedstrijd hebt?
Ze zijn razend enthousiast, ze vinden het schitterend en kijken naar mij op. Dus ik heb veel fans!

En je eigen kids? Wat vinden zij ervan als je vecht?
Zij vinden het ook schitterend. 

Hoe zit het verder met MMA in België ? 
Ik denk even rampzalig als in Nederland. Wij hebben geen support, meer haters dan lovers. Gelukkig heb ik nog wel de directie van school die mij steunen. Als ik een weekje weg moet, dan kan dat. Vanuit de overheid krijgt voetbal subsidies voor een scheet om vervolgens nummer 185 op de wereld ranglijst te staan, maar voor MMA krijg je geen steun. Voor boksen ook niet trouwens. Wij hebben een boksster, Delfine Persoon en zij moet ook gewoon fulltime werken terwijl ze overal kampioen is, bij elke bond. Dus dan denk ik ja, beter gaan voetballen dan.

Je gaf net aan dat de directie van je school wel meewerkt, sta je wel eens met een blauw oog voor de klas?
Oh, regelmatig!

En de directie vindt het allemaal goed?
Dat vinden ze geen probleem. Ze hebben liever dat ik kom werken met een blauw oog, dan dat ik helemaal niet kom werken.

Er waren geen amateur partijen te vinden en toen had iemand een persoon nodig om te voeren aan Marloes Coenen.

Terug naar je MMA carrière, hoe ben je eigenlijk begonnen?
Ik was dik! Ik had twee kinderen gekregen, ik was dik geworden en het moest eraf!
Ik had de financiële mogelijkheden niet om te gaan fitnessen en mijn broer had zijn eigen gym. Toen ben ik daar gaan trainen. Ik ben moeilijk te motiveren zonder competitie dus zocht ik een amateur partij (MMA). Er waren geen amateur partijen te vinden en toen had iemand een persoon nodig om te voeren aan Marloes Coenen.

Dus je eerste MMA gevecht ooit was een overwinning op Marloes Coenen? Was zij toen al zo bekend?
Ja, ze had al partijen in Japan gewonnen en was de beste van de wereld toen. 

In je carrière heb je dus tegenover Marloes Coenen gestaan, je hebt ook gevochten tegen Jorina Baars. Maar er zijn ook partijen die ingepland waren die niet doorgegaan zijn. Je zou het bijvoorbeeld opnemen tegen Gina Carano, Miesha Tate en Cris Cyborg maar die wedstrijden zijn niet doorgegaan. Baal je daar van? Want het zijn best grote namen.
Tegen Miesha was niet doorgegaan omdat mijn visum niet op tijd in orde was, tegen Gina was het niet doorgegaan omdat ik zwanger raakte en tegen Cyborg weet ik nog steeds niet wat er aan de hand was. Plotseling haalde ze (Invicta) mij eraf en gaven ze de wedstrijd aan iemand anders. Ik had twee jaar gevraagd naar de wedstrijd en toen gekregen. Ze hadden gezegd dat zij geen tegenstanders konden vinden. Dus ja het is wat het is. Wie weet binnenkort, het kan nog steeds! Ik sta er nog steeds voor open.

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Getty Images

Je bent je carrière begonnen met een win reeks van vier, daarna heb je een wedstrijd verloren en vervolgens gewonnen van Baars. Toen was je er even uit toch? 
Ja toen was ik er inderdaad een tijdje uit, ik had mijn kindje gekregen.

Met een afwezigheid van drie jaar heb je dan ook bewust gekozen om een lange tijd met je kind te zijn?
Eigenlijk wou ik er helemaal mee stoppen, ik had het gehad. Ik had persoonlijke problemen en een moeilijke relatie met geweld. Dingen waar ik mee moest omgaan. Het was net uit met mijn vriend en dat was heel zwaar voor mij. Toen belde Miesha om te vragen of ik wou helpen met haar gevecht tegen Rousey. Ik zei “Stuur mij maar een ticket” en ik hoorde dat ze aan het lachen was. Toen keek ik in mijn email en zag ik ineens een vliegticket. Toen ben ik gegaan en het klikte direct.  We hebben altijd contact blijven houden en zijn beste vrienden geworden. Zij heeft mij onder mijn luie kont geschopt.

Dus dankzij je hulp bij de voorbereidingen op Rousey heb je weer de motivatie gekregen om door te gaan?
Miesha heeft de motivatie er gewoon in geduwd, ze zei “Je werkt elke dag hard voor je kinderen, terwijl je een talent hebt gekregen van God”. Ik moest er iets mee doen en zij heeft mij gemotiveerd om weer te beginnen.

Foto: David Becker

Miesha is langs geweest bij de gym van Perfect Team, gaat zij je helpen met de voorbereidingen?
Ze heeft twee stukjes van mijn camp meegedraaid, ik zie haar weer als ik daar ben. En dan gaat zij mij meehelpen met mijn weight-cut. JEEJ!

Wij volgen je al een tijd en je bent heel hard aan het kloppen geweest bij de UFC. En heel actief daarin geweest. Hoe is het UFC contract eigenlijk tot stand gekomen?
Ik vond het heel leuk om te vechten bij Invicta, maar Invicta hield mij niet actief. Ik had gewonnen van de kampioen en toch moest ik elke keer een jaar wachten. De bedoeling was om veel te vechten anders vecht ik liever niet. De reden (waarom zij maar één keer per jaar kon vechten voor Invicta)  was omdat zij mij elke keer over moesten laten vliegen en er geen Europese Invicta kaarten waren, en daarom mij niet veel konden laten vechten. De UFC heeft Europese kaarten, en zij kunnen mij actief houden. Dat is de reden waarom ik voor de UFC wil vechten en niet omdat Invicta niet goed is, Shannon Knapp (Invicta baas) doet haar best, maar zij kunnen mij niet vaak overvliegen en de UFC kan dat wel. Ook heeft de UFC Europese evenementen dus zou ik drie tot vier keer per jaar kunnen vechten. Ik word ook ouder en ik wil niet nog tien jaar, één keer per jaar vechten. Dus na drie overwinningen op een rij is Miesha persoonlijk aan de deur gaan kloppen bij Dana White en zei ze: “Kijk dit is mijn beste vriendin, ze zit te wachten”. Dana heeft toen een paar partijen bekeken en wij hebben afgesproken.

 

Dus ze is niet naar de matchmaker gegaan, maar direct naar Dana?
De matchmaker weet allang van mijn bestaan af, maar was blijkbaar niet onder de indruk. Ze wouden mij (in het verleden) geven aan Jessamyn (Duke) en ze dachten dat zij mij knock-out zou slaan. Maar haar heb ik ook verslagen. De matchmakers vinden mijn striking niet goed genoeg en misschien is dat ook zo. Ronda Rousey haar striking was ook niet goed genoeg, laten we heel eerlijk zijn. Ik doe waar ik goed in ben, dus als ik kan kiezen zal ik altijd naar de grond gaan.

Hoeveel wedstrijden staan er op je contract?
Dat is niet vastgelegd. De bedoeling zou zijn om zoveel mogelijk te blijven winnen. Als ik er twee verlies op een rij dan gaan ze mij niet houden. Maar als ik win of hele mooie partijen neerzet dan krijg ik een verlenging.

Je bent nu wel dé vrouw van België, brengt dat veel druk met zich mee?
Nee, ik heb geen last van druk. Ik ben vooral heel trots dat ik misschien wel de deuren open heb gedaan voor de dames in Vlaanderen en misschien wel van heel België.

Zijn er nog veel vrouwelijke talenten uit België die wij in de gaten moeten houden?
Ja, er is er eentje.. Griet Eeckhout die is erg goed bezig. En nog eentje maar dat duurt nog even, want dat is mijn dochter! Als ik klaar ben, mag zij het overnemen.

Je gaat het op 22 april opnemen tegen Alexis davis, wat kan je ons over haar vertellen?
Een schitterende allround vechter, heel lang in de game, haar Jiujitsu is prachtig. Ik vind haar een goede tegenstander, het gaat zeker niet makkelijk worden en ik onderschat haar absoluut niet.

Wat vind je het gevaarlijkste van haar vaardigheden?
Ze is een banger, loopt altijd vooruit en striking is niet mijn beste punt en haar jiujitsu is ook slick hoor, niet onderschatten.

Maar jouw grondwerk is ook gevaarlijk. Vaak zie je dat er bij twee grondvechters het gevecht staand gehouden wordt. Denk je dat wij dat kunnen verwachten?
Dat denk ik niet bij mij, dat gaan we niet doen! Ik denk dat haar striking beter zal zijn, misschien haar jiujitsu ook, maar mijn worstelen zal sterker zijn. Mensen beseffen niet dat ik een freestyle wrestler ben.

Foto: UFC

Wie gaat er in je hoek staan tijdens je wedstrijd?
Mijn broer Ben en Miesha.

Wat vindt Ben er eigenlijk van dat je bij de UFC getekend hebt?
Hij is helemaal enthousiast en strest meer dan ik. Elke keer krijg ik op mijn donder van hem: “Het is niet goed”, “Je moet meer trainen” en dan moeten we sparren en dan is het toch wel goed.

Wat is je voorspelling voor je wedstrijd?
Ik ga dat niet doen, ik laat het over aan de handen van god en ga mijn best doen om te winnen. Ik heb een gevaarlijke eerste tegenstandster gekregen. Ze hebben mij geen cadeau gegeven ik heb heel veel respect voor haar en ik weet dat zij ook zeer respectvol is. Ik ga proberen haar te submitten en ik denk dat zij hetzelfde gaat proberen. Dus dat gaat interessant worden.

De eerste Belgische dame zal haar debuut maken tijdens de prelims van UFC Fight Night 108: Swanson vs. Lobov. Dit kan je op 22 april live volgen via UFC Fightpass. Gaat het haar lukken?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

UFC Rotterdam Prelims: Post Fight Interviews

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. De prelims van UFC Rotterdam: ...

UFC 205: Fighting For History – Woodley vs Thompson

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. In Fighting For History worden ...

Dana White: ”Yoel Romero verdient zeker een titelgevecht na UFC 205.”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Foto: MMA Fighting Yoel ‘Soldier ...

Mark Hunt: “Ik wil zijn hoofd naar het volgende universum slaan.”

Mark Hunt heeft nog drie partijen over op zijn UFC-contract. Daarna wil de The ...