Kelvin Gastelum
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: MMA Plus

USADA, de anti-doping organisatie van Amerika, en de organisatie die ervoor zorgt dat de UFC vrij blijft van mensen die verboden middelen gebruiken, hebben weer iemand in de kraag gevat. Het is niemand minder dan Kelvin Gastelum. De kersverse middengewicht vechter, die onlangs nog overtuigend won van Vitor Belfort, is door USADA op de vingers getikt vanwege een mogelijke positieve dopingcontrole. In zijn systeem werd de stof Carboxy-THC gevonden, wat erop neerkomt dat de heer Gastelum zich tegoed heeft gedaan aan wiet of hash.

Het gebruik van wiet is in-competition, wat inhoudt 12 uur vóór en 12 uur na een gevecht, verboden. En dat is nou juist hetgeen wat bij Gastelum is geconstateerd. De test van USADA werd in-competition afgenomen, en dat betekent dat de vechter weleens een lange schorsing tegemoet kan zien. Bij Gastelum werd de limiet van 180 nanogram overschreden. Nick Diaz, een fervent gebruiker van wiet, kreeg in 2015 vijf jaar schorsing aan zijn broek voor een zelfde vergrijp. Die schorsing werd later terug gebracht naar achttien maanden. Diaz heeft de schorsing er inmiddels opzitten.

Dat wiet op de lijst van verboden middelen van USADA staat, is controversieel te noemen. De stof lijkt absoluut geen prestatie bevorderend middel, en er waren al geluiden dat de stof van de lijst gehaald zou worden. Voor Kelvin Gastelum komt dat echter te laat. Waarom wiet als prestatie bevorderend middel wordt bestempeld, legt USADA uit:

“Een veelvoorkomend waarneming van cannabis is dat het fysieke arbeid schaadt of zelfs verlamd. De effecten van cannabis gebruik kunnen ervoor zorgen dat de hand-oog coördinatie afneemt, echter zijn er wel andere effecten die wel degelijk prestatie verhogend zijn. Cannabis kan ervoor zorgen dat de spieren ontspannen, en kunnen bij het herstel van een work-out pijn wegnemen. Het kan er ook voor zorgen dat angst en spanning minder worden, wat resulteert in betere prestaties onder druk. Daar komt nog bij dat cannabis de concentratie en focus kunnen verscherpen. Tevens kan het vermogen om risico’s te nemen vergroot worden, waardoor vechters trauma’s uit het verleden vergeten, en de angsten opzij zetten.”

Gastelum was op het moment bezig aan een sterke reeks in de middengewicht divisie. Hij won overtuigend van Tim Kennedy en Vitor Belfort, en zou op UFC 212 tegen Anderson Silva vechten. Dat gevecht raakt hij nu kwijt. Het vergrijp kon weleens grote gevolgen voor Gastelum hebben. De vechter is immers niet geheel vrij van controverse. Zo kwam hij al meerdere malen niet op gewicht toen hij nog in de weltergewicht divisie vocht. De UFC had uiteindelijk genoeg van het meermaals missen van gewicht, en dwong Gastelum om op 185 pond te vechten.

De UFC is inmiddels naar buiten gekomen met een statement over Gastelum, en die luidt als volgt:

“De UFC is vandaag door USADA ingelicht vanwege het feit dat de organisatie Kelvin Gastelum op de hoogte heeft gebracht omtrent een potentiële positieve dopingcontrole met als betrokken verboden middel Carboxy-THC. De limiet van 180 ng/mL is hierbij overtreden, en de sample werd gecollecteerd bij zijn recente gevecht in Fortaleza, Brazilië. Dit is gebeurd op 11 maart 2017. 

Doordat Kelvin Gastelum potentieel een overtreding heeft begaan, heeft USADA hem voorlopig geschorst. Gastelum heeft wel recht op een eerlijk proces voordat de zaak wordt toegewezen. Omdat de heer Gastelum nabij het gevecht met Anderson Silva op 3 juni zit, wordt hij van de kaart gehaald en wordt er naar vervanging gezocht.”

Cannabis kan vijf dagen tot wel dertig dagen na gebruik in de urine verschijnen. Hoe USADA kan bepalen wanneer Kelvin Gastelum cannabis heeft gebruikt, weet alleen USADA. De organisatie heeft in ieder geval de vechter voorlopig geschorst, en we zullen even moeten afwachten hoelang de werkelijke schorsing van Gastelum wordt. Als we uitgaan van het voorbeeld van Nick Diaz, kan die schorsing een flinke worden. Heeft Kelvin Gastelum carrière zelfmoord gepleegd?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
 • Show Comments (6)

 • Michel Maat
  Michel Maat

  Roy Van den Heuvel hup en daar gaat ie weer

 • Cindy van Velsen
  Cindy van Velsen

  B blijkbaar is cannabis nog niet van de banlist afgehaald

 • Marvin Zwart
  Marvin Zwart

  Michael de Graaff Erik Overvliet Sam Zethof Jeremy Stevens wanneer halen zie cannabis godver eens van die lijst af?

You May Also Like

Dana White: ”Andrade krijgt zeker een titelgevecht met Jedrzejczyk.”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Foto: MMA Weekly Jessica ‘Bate ...

Demian Maia UFC 211

Demian Maia vs Jorge Masvidal niet op UFC Nashville, maar op UFC 211

De MMA wereld is op het verkeerde been gezet. Demian Maia vs Jorge Masvidal ...

(Video) UFC Portland Free Fight: Francisco Rivera vs John Lineker

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. John ”Hands of Stone” Lineker ...

UFC Fight Night 120 Poirier vs. Pettis Recap

Dustin Poirier en Anthony Pettis vochten een bloederige Fight of the Night uit op ...