Anthony Johnson
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Toen Daniel Cormier bij UFC 187 Anthony “Rumble” Johnson verwurgde om de light heavyweight titel te pakken was ik boven alles opgelucht. Ik was blij om de overwinning van Cormier, die door zijn uitzonderlijke levensverhaal wel op mijn sympathie kan rekenen. Maar het is het levensverhaal van Rumble dat de opluchting veroorzaakt. Toen de rematch bij UFC 210 dezelfde uitkomst had, en zeker toen Johnson aankondigde te stoppen met vechten, was die opluchting er weer. Maar ook het besef dat dit nog een stuk slechter had kunnen aflopen.

Johnson is 2009 veroordeeld voor huiselijk geweld. De moeder van zijn kinderen vroeg om een contactverbod, nadat hij haar twee tanden uit haar mond sloeg. En ook in 2014 was een vrouw slachtoffer van Johnson’s inmiddels bekende patroon van stalking, intimidatie en geweld.

Vandaar mijn opluchting bij UFC 187. Johnson als light heavyweight kampioen was een enorm risico geweest voor de UFC maar ook MMA als geheel. Want de kans op herhaling bij Rumble was en is vermoedelijk vrij groot. Ondanks dat hij “no contest” pleitte bij zijn rechtszaak, wat er op neer komt dat je de straf accepteert zonder dat je gedwongen wordt om expliciet schuld te bekennen, houdt hij het zelf bij vage ontkenningen. Nog in augustus 2015 bedreigde hij een vrouw en smeet hij haar yoga-mat door de zaal omdat ze het gore lef had om in zijn buurt strekoefeningen te doen. Het feit dat Rumble dit verhaal zelf via Facebook kenbaar maakte en van zijn manager en advocaat moest horen dat hij dat beter niet kon doen zegt iets over het totale gebrek aan inzicht over zijn eigen acties.

MMA heeft, met name door het succes van de UFC, inmiddels de status van een legitieme sport. Maar deze status is broos, en de aloude beschuldigingen van “human cock fighting” zijn nooit ver weg. Een UFC-vechter die met de kampioensriem nog om zijn middel opnieuw huiselijk geweld pleegt zou de sport ernstige schade hebben toegebracht. In het geval van War Machine kon Dana White nog zijn handen in onschuld wassen met de mededeling dat deze vechter in een ver verleden slechts twee keer bij de UFC heeft gevochten. Een nieuwe aantijging voor Johnson had een PR-ramp kunnen zijn. Johnson’s verlies in zijn titelgevechten hield die eventuele schade beperkt, en zijn pensioen maakt een einde aan zulke zorgen. Dat neemt niet weg dat de UFC het nog steeds prima vindt om Abel Trujillo en Travis Browne in dienst te hebben. Dana White’s claim dat de UFC geen plek heeft voor mensen die huiselijk geweld plegen was en blijft een pertinente leugen.

Maar uiteindelijk zijn de risico’s op publiciteit niet het belangrijkste. Iemand die huiselijk geweld pleegt, zou niet langer welkom moeten zijn in een sport waarin geweld centraal staat, laat staan dat zich tot kampioen kan opwerken. Dat Chael Sonnen hypotheekfraude heeft gepleegd maakt hem nou niet bepaald sympathieker, maar het is uiteindelijk wel los te koppelen van zijn optredens in de kooi. Dat wordt al weer een stuk lastiger bij vechters die zich inlaten met Ramzan Kadyrov, de Tsjetsjeense dictator die vechtsport gebruikt als propagandamiddel. Maar genieten van de verwoestende klappen van Johnson terwijl hij diezelfde klappen uitdeelt in relaties is geen optie. Zonder alle misdaden zou Johnson een geweldige light heavyweight zijn geweest, een atleet die na een kwakkelende carrière vol verkeerde keuzes zijn tweede kans greep en er iets fantastisch mee deed. Maar je kunt niet op terugkijken op zijn loopbaan zonder te zien dat de UFC uiterst zwak omgaat met huiselijk geweld.

De misdaden van Anthony Johnson, en de kans op herhaling, zijn niet ineens irrelevant nu hij geen MMA-vechter meer is. Maar fans hoeven zich tijdens gevechten van Rumble in ieder geval niet meer in te beelden hoe het voor zijn exen moet zijn geweest om dezelfde klappen te moeten opvangen. Veel fans zullen dat toch al nooit gedaan hebben. Maar voor diegenen die wel de moeite namen om dat te doen, zal bij zijn vertrek één emotie overheersen: opluchting.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
 • Show Comments (15)

 • Adil Nibou
  Adil Nibou

  Wat een homo colum

 • Abdel Riff
  Abdel Riff

  ik vind dit ook echt een zielige nutteloze bericht… wat een onzin, waarom nu ineens… ‘let bygones be bygones’ hij heeft zich hierna prima herprakt en altijd super spotief binnen de cage!

  • Sven Veenendaal
   Sven Veenendaal

   Ik dacht precies hetzelfde.

 • Tim Koster
  Tim Koster

  Vechters die thuis de handjes niet kunnen thuishouden horen niet in de octagon thuis.

 • Joshua Dufort
  Joshua Dufort

  someone has his panties in a bunch gaatdaamn

 • Joshua Dufort
  Joshua Dufort

  De divisie mag blij zijn dat AJ er was anders was het allemaal van die halve contenders waar iedereen over zou zeiken… nu was het een legit contender die zijn eigen weg ging, en dan moet je hem daar voor aan de schandpaal hangen…. beetje jammer en kortzichtig anders had je over die shit allang geklaagd

 • Desmond Daniels
  Desmond Daniels

  Fucking gaar bericht..

 • Luuk de Haan
  Luuk de Haan

  Travis Browne is vrijgesproken, kadyrov is een dagestani en geen tsjetsjeen… Karig stukje ‘journalistiek’ dit…

 • Paul de Haas
  Paul de Haas

  Ben benieuwd wat hij over Jon Jones gaat zeggen als deze DC zijn titel afpakt..

 • Toussaint Bartels
  Toussaint Bartels

  Het is een beetje natrappen naar iemand die de LHW divisie de laatste aantal jaren nog heel interessant heeft gehouden. Zonder hem had je maar 1 legitieme geweldige fight gehad van DC vs Gustaffson, de rest was eigenlijk bijna niet noemenswaardig . 2009 kreeg hij 3 jaar probation, krijgt een “man” eerder bij een zelfverdediging soort van zaak, 2012 sloeg hij de 2 tanden uit, ja is inderdaad “het smetje” op hem. 2014 heeft de aanklaagster na het onderzoek haar zaak vrijwillig laten vallen.

 • Maarten Di Lombardo
  Maarten Di Lombardo

  Echt een waardeloos artikel..

  • Hakima Bulaid
   Hakima Bulaid

   Echt BS artikel! Ik ken Anthony persoonlijk, hij is zeer bedeesd en sportief en veel shit wordt hier uit z’n context getrokken! Een verhaal heeft altijd twee kanten nog steeds!

 • Tom Heffels
  Tom Heffels

  Huiselijk geweld is sowieso niet iets om luchtig over te doen, dat ben ik met je eens, maar hij heeft zijn straf geaccepteerd en uitgezeten. Je laat het lijken alsof hij een tikkende tijdbom is, terwijl hij (op het yogamat-incident na) juist heeft laten zien dat hij geleerd heeft van zijn fouten. Sowieso niet echt zinvol om achteraf een beetje modder te gaan gooien. Waar was je verontwaardiging de afgelopen paar jaren toen hij wel nog gewoon actief was?

 • Wiley van Oorschot
  Wiley van Oorschot

  Hakima Bulaid

You May Also Like

BREAKING | Overeem vs Werdum 3 tijdens UFC 213 in Las Vegas

Het lijkt erop dat Alistair Overeem niet het main event zal verzorgen tijdens UFC ...

Mighty Mouse

Business as usual: ‘Mighty Mouse’ evenaart record van Anderson Silva

En dat is tien. Demetrious Johnson verdedigde vannacht met succes zijn titel, en deed ...

Max Holloway: “Koningen gaan naar de dorpen van andere koningen en nemen die over.”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.Max Holloway heeft zich voor het ...

Dana White: ”Jones zal waarschijnlijk gelijk voor de titel vechten bij terugkomst.”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Foto: Fight Sports Dana White ...