supplementen

Supplementengebruik: de risico’s voor Nederlandse UFC-vechters

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: USA Today

Met de komst van USADA kwamen ook de problemen met vervuilde supplementen aan het licht. Yoel Romero en Tim Means toonden al aan dat hun positieve dopingtest door vervuilde supplementen is veroorzaakt, en onlangs meldde MMA Fighting  dat USADA de zaak van Lyman Good om dezelfde reden milder beoordeelt. Lopen Nederlandse vechters ook het risico om vervuilde supplementen te gebruiken? En wat kunnen zij doen om dat te voorkomen?

In 2015 onderzocht de Nederlandse Dopingautoriteit de zogenaamde hoog-risico-sportvoedingssupplementen, gericht op zaken als hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies/vetverbranding of het verkrijgen van meer energie. Van de 66 supplementen die zij onderzochten bleken er 25 doping te bevatten. Het risico voor Nederlandse MMA-vechters lijkt daarmee levensgroot.

Bas Willemsen, revalidatie- en strength & conditioningcoach die al ruim zeven jaar met Stefan Struve werkt, denkt dat het wel uit maakt waar je je producten koopt:

“Ik vermoed dat het risico op vervuilde supplementen lager is bij in Nederland geproduceerde producten.” De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bevestigt dit, en stelt dat “met name supplementen die rechtstreeks geïmporteerd worden uit landen buiten de EU stoffen kunnen bevatten die niet op het etiket staan of ‘niet thuishoren in supplementen’”.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, denkt dat vervuiling van supplementen met dopinggeduide stoffen wel een reëel probleem is. Dat betekent niet een ‘vervuilde supplementen’-verdediging altijd terecht is:

“Kwaadwillenden gebruiken ‘vervuiling’ ook als argument om onder een positieve test uit te komen.”

Hoe voorkom je een positieve test?

Wat kunnen Nederlandse UFC-vechters doen om te voorkomen dat ze bij USADA positief testen? De simpelste oplossing is natuurlijk om helemaal geen supplementen te gebruiken, maar dan mis je ook de voordelen. Willemsen denkt dat supplementen veel kunnen toevoegen:

“Zeker voor de heavyweights is het een behoorlijke uitdaging om alle essentiële voedingsstoffen uit hun voeding te kunnen halen, door  de teruglopende voedingswaarde van de huidige voeding terwijl de atleet veel van zijn lichaam vraagt.”

Volgens Willemsen is het echter ook zo dat de meeste vechters hun voedingspatroon en trainingsregime nog niet op orde hebben. Hij ziet Struve als een grote uitzondering hierop:

“Stefan is mijn ogen een unieke en intelligente atleet die eigenlijk geen strength & conditioningcoach meer nodig heeft.”

Een tweede optie is om je supplementen te laten testen, maar dat kost geld. Goedkoper is het om te kijken op de website van de Dopingautoriteit. Daar staat een lijst met veilige supplementen.

Ram: “Samen met onder andere het NOC*NSF hebben we het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport opgezet. Dat is een systeem waarbij fabrikanten een of meerdere van hun supplementen kunnen laten testen bij dopinglaboratoria. Als de supplementen goedgekeurd worden, komen ze bij ons op de NZVT-lijst. Wil een sporter een supplement wil gebruiken, adviseren wij om op safe te spelen en alleen gebruik te maken van supplementen die op de lijst staan.”

Nederlandse UFC-vechters moeten dus net als hun Amerikaanse collega’s voorzichtig zijn met supplementen. Maar als ze gebruik maken van de  NZVT-lijst, kunnen ze een hoop ellende voorkomen.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

Marcin Prachnio: Een UFC-debuut met een Nederlands tintje

Marcin Prachnio maakt dit weekend zijn UFC-debuut. Wij spraken hem in voorbereiding op zijn ...

UFC Rotterdam: Volkov vs Struve | Uitzendtijden, zenders en line-up

Hier alvast de uitzendtijden, zenders en line-up voor UFC Rotterdam! Waar ga jij kijken?

Zie hoe Gegard Mousasi de lichten uitdeed bij Thiago Santos

Gegard Mousasi zit dichtbij een titelgevecht, zie hier hoe hij de lichten uitdeed bij ...

UFC 210 Embedded: Vlog Series – Aflevering 1

Bekijk hier de eerste aflevering van UFC Embedded: UFC 210: Cormier vs Johnson