UFC 210
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: Twitter Gegard Mousasi

Gegard Mousasi is vannacht op zeer controversiële manier aan zijn vijfde overwinning op rij ‘geholpen’ door de NYSAC. Onze landgenoot kreeg de overwinning geschonken door opnieuw een blunder van de New York State Athletic Commission. In de tweede ronde werd het gevecht gestopt omdat de scheidsrechter vond dat Mousasi een illegale knie op het hoofd (1:49) van Weidman landde. Na herhalingen bleek dat de knie volkomen legaal was. Het gevecht was toen echter al stilgelegd, maar de NYSAC staat geen gebruik van herhalingen toe. De doktoren vonden toen dat Chris Weidman niet door kon vechten, ondanks hij al een paar minuten rust had gekregen. Mousasi kreeg een TKO overwinning toegewezen. Het beste was echter geweest dat het gevecht werd herstart, met de heren in dezelfde positie als toen de partij werd stilgelegd.

En opnieuw komt de commissie in een slecht licht terecht. Als enige staat het herhalingen niet toe, en probeert zo een buitenbeentje in de MMA wereld te zijn. Het is zeer vreemd te noemen dat deze commissie eigen regels implementeert terwijl de rest wel herhalingen toe staat. Opnieuw kwam de onervarenheid van de commissie aan het licht, want de aangestelde doktoren waren niet op de hoogte van de regels, en besloten het gevecht stil te leggen omdat ze simpelweg niet wisten wat ze moesten doen. Weidman had aangegeven door te kunnen vechten, maar de dokters waren niet overtuigd dat de Amerikaan door kon gaan.

In de MMA wereld zouden overal dezelfde regels moeten gelden, maar dat blijkt dus niet het geval. Tijd voor verandering. Dana White zegt zelf: “Met deze commissie lijkt het alsof we weer in 2001 zitten.”

Na het drama op de wegingen, waar ze Pearl Gonzalez wel lieten inwegen om haar vervolgens te melden dat het gevecht niet door zou gaan omdat Gonzalez borst implantaten had. In de regels, die overigens voor boksers gelden, staat dat vechters met borst implantaten niet zijn gerechtigd om te vechten. Zij brachten vervolgens naar buiten dat het gevecht niet doorging, terwijl de UFC het gevecht wel door wilden laten gaan. Dat leidde ook tot irritatie van Dana White, die de media de schuld gaf voor de berichtgeving. Echter ligt de schuld bij de NYSAC, die het zelf naar buiten bracht.

Daarna was er natuurlijk het trucje van Daniel Cormier. De kampioen mistte in eerste instantie het streefgewicht van 205 pond, om vervolgens twee minuten later terug te komen en een oude worsteltruc toe te passen. Op het filmpje is te zien hoe er twee handdoeken voor Cormier worden gehouden en de kampioen maakt daar dankbaar gebruik van. Hij leunt opzichtig op de handdoeken en het lijkt alsof hij in twee minuten 1,2 pond is kwijtgeraakt. Cormier heeft echter een oude worsteltruc toegepast en zijn gewicht een klein beetje verplaatst door zijn handen op de handdoeken te plaatsen. En dat allemaal onder het oog van de NYSAC en de UFC.

Gegard Mousasi van geen kwaad bewust

Even terug naar Gegard Mousasi. Hij kon helaas zijn belofte om geen takedowns toe te laten niet waarmaken, want in de eerste ronde werd hij al twee keer naar de grond gebracht. In de tweede ronde kon hij Weidman behoorlijk pijn doen met een orkaan aan stoten, maar ging hij vreemd genoeg zelf voor een takedown. Zijn flitsende jab werd steeds effectiever, en hij leek Weidman in zijn zak te hebben, totdat op zo’n twee minuten voor het einde van de ronde de controversiële situatie zich voordeed. Onze landgenoot had Weidman in een comprimerende situatie gekregen, en Weidman probeerde door zijn handen op de grond te plaatsen te voorkomen dat Mousasi knieën op zijn hoofd zou rammen. Bij twee handen op de grond mag dat namelijk niet. Onze landgenoot was echter alert en probeerde Weidman een klein beetje omhoog te tillen zodat zijn handen de grond niet zouden raken. Nadat Mousasi toch twee maal knieën op het hoofd van Weidman ramde, kwam de scheidsrechter tussenbeide.

Het publiek en Weidman reageerden furieus toen onze landgenoot de overwinning kreeg toegewezen. Gegard Mousasi was zich echter van geen kwaad bewust:

“Het is mijn fout niet. Ik wilde doorgaan. Hij kan zijn rematch krijgen. Ik was klaar om door te gaan, maar hij was een beetje tijd aan het rekken. Ik wil mijn excuses aanbieden aan Weidman. Ik mag hem wel.”

Een zeer sportief gebaar van Mousasi, die overigens zeer geïrriteerd naar zijn team gebaarde, toen zij luidruchtig op de achtergrond aan het feestvieren waren. Duidelijk werd dat ‘The Dreamcatcher’ niet op die manier wilde winnen. Krijgt Weidman een rematch? Dana White wilde dat op de persconferentie na de gevechten niet bevestigen.

Chris Weidman had echter slimmer moeten zijn, en niet zo opzichtig gebruik maken van die discutabele regel. Bovendien is de officiële regel dat beide handpalmen de grond moet raken, en niet slechts de vingers. Scheidsrechters, waaronder Big John McCarthy, willen ook dat vechters niet meer deze regel gebruiken:

 

Persconferenties

Mousasi verklaarde tegenover The Fight Network:

“Aan het einde van de dag is dit toch een overwinning, maar ik wilde niet op deze manier winnen. In de tweede ronde had ik hem pijn gedaan. Ik wilde die tweede ronde gewoon winnen en niet teveel tijd op mijn rug doorbrengen. Ik vocht om weer overeind te komen. Ik zit midden in een gevecht en ben gewoon aan het vechten. Als mensen gebruik willen maken van bepaalde regels, door met hun vingers de grond aan te raken.. ik ga gewoon vechten. Ik voelde dat Weidman eigenlijk niet door wilde gaan. Ik dacht dat hij wel door kon vechten, maar naar een uitweg zocht. Hij is een taaie tegenstander, en als hij een rematch wil, dan kan hij naar mijn thuisland komen op 9 september.”

Gegard Mousasi verscheen ook op de persconferentie:

“Hij was de eerste ronde aan het winnen. Ik kwam terug in de tweede ronde, en ik deed hem pijn, en ik voelde dat hij moe aan het worden was. Hij trok me naar de grond, en ik kwam weer omhoog. Toen ging hij weer voor een takedown, maar ik pareerde het, en raakte zijn hoofd met knieën. Ik was gewoon aan het vechten, ik heb veel respect voor Weidman, en wil niet slecht over hem praten. Maar als hij zo slim wil doen, en gebruik wil maken van die regel, dan is dat niet mijn fout. Ik ben aan het vechten, als hij zijn handen of vingers op de grond wil plaatsen zodat ik hem niet kan raken met knietjes.. probeer niet zo je voordeel uit die regel te halen.. Later zegt iedereen dat die knietjes legaal waren. Ik maak die regels niet. Ik vond dat hij niet door wilde gaan. Dat is toch niet mijn fout? Ik geef er geen donder om. Ik heb gewonnen.

Het is aan de UFC om het gevecht weer te maken, maar laat het dan in Nederland plaatsvinden. Nu was het publiek aan zijn zijde, in Nederland zullen ze achter mij staan. Hij probeerde het voor elkaar te krijgen dat ik gediskwalificeerd werd. Ik denk dat iedereen dat zag. Je moet mij niet de schuld geven. Dat is wat ik de haters wil zeggen.”

Later kwam het onderwerp op zijn laatste contractuele gevecht en of hij en de UFC al iets hebben afgesproken:

“Ik moet gewoon betaald krijgen. Ik heb Jacare, Dan Henderson, Vitor Belfort, en nu Weidman verslagen. En ze verdienen allemaal meer dan mij. Wat is het probleem? Mijn nationaliteit? Moet ik soms mijn haar blond verven? What the fuck? Ik ben één van de beste, en moet daar ook naar betaald worden. Er is niks mis met mij.. betaal me gewoon! Ik vraag niet meer dan wat ik werkelijk verdien. Denken jullie niet dat ik Bisping kan verslaan? 

Dana zegt dat we er wel uitkomen, en ik vertrouw hem. Hij heeft lovende woorden over mij. Mijn doel is om de UFC belt te pakken. Ik wil niet ergens anders heen. Maar het moet eerlijk voor mij zijn. Ik probeer voor mijn familie te zorgen. Ik kan dit (vechten) niet oneindig doen.”

Al met al een zeer vreemde avond. Het goede nieuws is dat Gegard Mousasi geen schade heeft opgelopen, en niets staat een main event plek in Rotterdam in de weg. Wordt het de rematch tegen Chris Weidman of geeft de UFC bijvoorbeeld iemand als Luke Rockhold? Mousasi heeft al verklaard niet tegen opnieuw tegen Jacare te willen vechten, tenzij het voor de titel is. We zullen even moeten afwachten wie de UFC naar voren schuift. Chris Weidman heeft echter aangegeven de beslissing aan te vechten, dus het kan allemaal nog een staartje krijgen.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

(Video) UFC 204: Open work-outs

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. EPIC MMA is uiteraard in ...

Weekly Fight Announcements: UFC

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Elke maandag ochtend kun je ...

UFC Fight Night Denver: Road to the Octogan

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. In UFC Road to the ...

Vitor Belfort toch niet met pensioen

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Een paar dagen na zijn ...