Weight cutten
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: MMA Fighting

Het onderwerp weight cutten blijft in het nieuws komen. Maar de CSAC komt nu met een oplossing. De California State Athletic Commission is een paar dagen geleden met een groot plan met betrekking tot weight cutten gekomen. Gisteren hadden wij het al uitgebreid over de procedure van het cutten zelf, vandaag brengen we jullie op de hoogte van het plan van de CSAC.

Miesha Tate

Foto: MMAFighting

De CSAC stelt een tien stappen plan voor, met de volgende punten:

 1. Een licentie voor een gewichtsklasse: Er wordt de MMA atleet gevraagd de laagst mogelijk gewichtsklasse waarin ze willen vechten te vermelden. De vechter zal onderworpen worden aan een serie vragen die te maken hebben met uitdroging en weight cutten. Op deze manier kan de commissie beter tot matchups komen en beter tot informatie met betrekking tot gewicht komen. De vechter wordt ook onderworpen aan een fysiek onderzoek, waarbij de dokter moet vaststellen of de desbetreffende gewichtsklasse veilig voor de vechter is.
 2. Er moet een contract opgesteld worden waarin vermeld wordt dat de vechter 20% van zijn compensatie (de helft gaat naar de commissie), en ook 20% van zijn bonus aan de tegenstander inlevert wanneer het streefgewicht niet wordt gehaald. Dit forceert vechters dichter bij hun normale gewicht te vechten, en beloont vechters die bereidt zijn een gevecht aan te nemen tegen een grotere tegenstander.
 3. De CSAC stelt voor dat er meer gewichtsklassen komen. Zo heeft men klassen in gedachten op 165, 175, 195 en 225 pond. Absoluut essentieel, zodat de vechters meer opties hebben.
 4. Aansluitend op de extra gewichtsklassen wil de CSAC dat vechtpartijen nu op een andere manier goedgekeurd worden. Men wil dat er beter naar de juiste gewichtsklasse wordt gekeken.
 5. Er komen ook beperkingen voor vechters die vaker dan een keer het gewicht missen. Een vechter die het streefgewicht meer dan één keer mist, wordt verzocht om in een hogere gewichtsklasse te vechten, totdat een dokter en de commissie een terugkeer naar de lagere gewichtsklasse goedkeuren. Men moet dan natuurlijk er wel voor zorgen dat ze dichter bij het streefgewicht wegen, zodat de weightcut niet te zwaar wordt. Discipline is vereist.
 6. De vroege wegingen worden voortgezet. Op deze manier krijgen de vechters meer tijd om te hydrateren en om zich mentaal voor de partij voor te bereiden.
 7. Een tweede weging op de dag van de partij zelf moet ervoor zorgen dat de vechters niet meer dan 10% van hun lichaamsgewicht in de 30 uur tussen weging en partij hebben teruggewonnen. Ook hier geldt dat wanneer blijkt dat de vechter wel meer dan 10% van zijn gewicht heeft teruggewonnen, de vechter wordt verzocht in een hogere gewichtsklasse deel te nemen.
 8. Er komen uitdroging controles op de wegingen, en op de dag van het gevecht.
 9. Er wordt voorgesteld dat er voor grote titelgevechten gewichtscontroles komen op dertig dagen voor het gevecht, en ook op tien dagen voor het gevecht. De WBC (boksorganisatie) heeft hier al succes mee gehad, en het zorgt voor veilige referentiepunten. Deze controle kan wel gemanipuleerd worden, aangezien de inspecteur van de commissie niet altijd ter plaatse kan zijn om de controle uit te voeren. Skype of een ander medium kan uitkomst bieden. Helaas is het niet perfect, maar het kan een simpele manier zijn voor dokters om de progressie van een vechter richting een beoogde gewichtklasse bij te houden.
 10. Iedereen in de MMA wereld, daarbij moet men denken aan matchmakers, vechters, promoters en trainers, worden verzocht deel te nemen aan cursussen en examens met betrekking tot weight cutten en uitdroging. Zo kan iedereen met de juiste informatie de juiste gevechten in elkaar zetten.

Het plan is opgesteld door Andy Foster, een vooraanstaand staflid van de CSAC. Het is de bedoeling dat op 15 juni een uitgebreide presentatie van het plan wordt gegeven. De plannen moeten voor UFC 214, dat in Anaheim wordt gehouden, worden doorgevoerd. Foster had een duidelijke motivatie voor zijn plan:

“Ik heb vast kunnen stellen dat het probleem van weight cutten één van de grootste zorgen van de commissie is. Ik stel voor dat dit plan zo snel mogelijk wordt goedgekeurd, om vechters te verhinderen extreme uitdroging te gebruiken om op gewicht te komen in de staat Californië. Ik zou graag willen zien dat het plan zo snel mogelijk wordt uitgevoerd, met een periode van zes maanden waarin de commissie aanbevelingen kan aanhoren die het plan kunnen verbeteren of aanpassen.”

De CSAC is een pioneer en voorloper waar het gaat om weight cutten. Zo organiseerde het in 2015 al een grote bijeenkomst over het onderwerp weight cutten, en komen nu dus met dit ambitieuze plan. Tenslotte zei Foster nog:

“De aandeelhouders waren betrokken bij dit proces. Ik kan met zekerheid zeggen dat de promoters dit ook al een probleem zien. Dit komt niet slechts van onze kant. Dit is ook een probleem voor hun, dit is een probleem voor de hele MMA wereld.”

Het plan lijkt in grote lijnen zeer veelbelovend. In de tabel die hieronder wordt weergegeven, kan men goed zien wat de normale gewichten en streefgewichten zo ongeveer moeten zijn. Men dringt erop aan dat vechters niet meer dan 10% van hun lichaamsgewicht cutten.

Als men een blik op de tabel werpt, wordt het steeds duidelijker waarom een vechter als Rafael Dos Anjos er zeer verstandig aan heeft gedaan om naar de weltergewicht divisie over te stappen. RDA weegt normaal rond de 190 pond. Misschien ook iets voor Khabib Nurmagomedov?

Gaan de rest van de staten het plan overnemen? Of krijgen we net zoals bij de vechtregels verdeling onder de staten? Het is eigenlijk te gek voor woorden dat niet alle staten dezelfde regels hebben. Dit leidde al tot grote verwarring op UFC 210 en UFC 211. Laten we hopen dat wat betreft weight cutten de staten universele regels hanteren.

Citaten, illustraties en de tabel kwamen van MMA Fighting.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
 • Show Comments (0)

You May Also Like

Dana White: ”Yoel Romero verdient zeker een titelgevecht na UFC 205.”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Foto: MMA Fighting Yoel ‘Soldier ...

Francimar Barroso wil statement maken op UFC 220

Francimar Barroso is gebrand om een goede prestatie neer te zetten in Boston. Op ...

Swanson en Choi zetten een show neer tijdens UFC 206

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Foto: MMAjunkie / USA Today ...