Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: Brad Barket/Getty Images

De UFC is een commercieel bedrijf, en wil dus in de eerste plaats geld verdienen. Maar hoeveel wil het op de lange termijn opofferen om op de korte termijn winst te maken? Is zelfs hun grootste ster, Conor McGregor, niet het beschermen waard?

Het sportieve klimaat van de UFC wordt voor een groot deel bepaald door het economische klimaat van de UFC. Voor de romanticus, die de sport waardeert om haar schoonheid en verder weinig geeft om kijkcijfers en salarissen, is dit een vervelende realiteit die hij het liefst zou ontwijken. Maar het weegt zwaar, zeker nu.

Ik schreef de afgelopen tijd twee artikelen over een woedende Al Iaquinta. Ik sprak met Paulo Boer voor een volgende week te verschijnen interview. Twee verschillende mannen met een heel andere carrière verloop die tot dezelfde conclusie kwamen: een fatsoenlijk inkomen verdienen in de UFC is vrij uitzonderlijk. Boer kwam eerder tot die slotsom, wist dat het risico te groot was om zich volledig op de sport te richten en zette zijn eigen bedrijf op. Iaquinta richtte zich wel volledig op de sport, en voelt zich verraden nu hij ietwat laat ook inziet waar hij aan toe is. Hij twijfelt nu over doorgaan of fulltime als makelaar aan de slag gaan.

Waarom de UFC de lonen van vechters zo laag probeert te houden is niet zo ingewikkeld. Lagere lonen is minder kosten, en minder kosten is meer winst. Maar de nadelige effecten op de lange termijn zijn ontevreden vechters en potentiële toppers afhaken door het weinig rooskleurige financiële plaatje. Tussen die afhakers zitten vast de volgende Patrick Cummins, maar misschien ook wel de volgende Conor McGregor of Ronda Rousey. Verder zorgt het voor ontevredenheid onder vechters, wat de matchmaking dan weer moeilijker kan maken. Ook de manier waarop de UFC met de Reebok sponsordeal vechters hun sponsors afnam en er een fooi voor terug gaf zal de sfeer niet verbeterd hebben. Op de korte termijn pakt de UFC dan wel meer winst, op de lange termijn haalt het daarmee ook problemen op de hals.

De harde hand van Joe Silva is niet meer verantwoordelijk voor de matchmaking, terwijl vechters zich juist nu steeds meer verzetten.  Dat zie je heel duidelijk in de middelgewicht divisie. Sinds Bisping de titel heeft gepakt moet hij de eerste waardige uitdager nog tegenkomen. Anderson Silva dreigt, overigens weinig overtuigend, met pensioen nadat hij geen nieuwe tegenstander kreeg voor UFC 212. Luke Rockhold roept alle contenders op om te staken, Mousasi laat van zich horen, en Romero vraagt zich af of hij nou op GSP moet wachten of eindelijk zijn title shot krijgt. Ook onder fans neemt de geloofwaardigheid van de UFC af. Het punt waarop de UFC zich kon onderscheiden van boksen en andere organisaties is de sportieve integriteit; hier vechten de besten tegen de besten. Dat kan over Bisping vs. Henderson 2 toch niet gezegd worden.

Het is inmiddels duidelijk dat de lening waarmee de overname van de UFC is gefinancierd aan alle kanten rammelt.WME-IMG, de nieuwe eigenaar, moeten jaarlijks $ 137 miljoen aan rente ophoesten. Nog onlangs zocht de UFC nieuwe leningen om oude schulden in te lossen. WME-IMG heeft geen tijd om geduldig te zijn en moet op de zeer korte termijn winst maken. Dus kreeg geen Ronda Rousey geen tune-up partij om een goed voorbereide comeback te maken: ze verloor genadeloos van Nunes. In Brooklyn zagen we een titelgevecht voor de vrouwen vedergewichten zonder Cyborg. De UFC kon blijkbaar niet wachten op de vrouw voor wie die titel nota bene in het leven is geroepen.

McGregor kon juist uitgroeien tot de ster die hij nu is omdat hij rustig werd gebracht, en eerst tegen Diego Brandão en Dennis Siver vocht voordat hij tegenover Mendes en Aldo kwam te staan. Heeft de UFC in het huidige klimaat nog wel het geduld dat nodig is om vechters zo op te bouwen? Heeft de UFC het geduld om de net aangekondigde vrouwen vlieggewicht divisie goed op te bouwen?

Dana White zei onlangs dat het hem weinig uitmaakt of McGregor uiteindelijk tegen Mayweather gaat boksen. Mij wel. Niet vanwege het competitieve gehalte; dat is ongeveer hetzelfde als bij een voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en de LA Lakers. Maar het zegt wel iets over hoe ver het kortetermijnsdenken van de UFC gaat. Een bokswedstrijd tussen McGregor en Mayweather kan enorm veel winst genereren, ook voor de UFC. Maar het risico dat McGregor na die enorme geldpot besluit dat rentenieren hem meer zint dan nog meer klappen vangen is levensgroot. Is de UFC bereid om die gok te wagen? Of zal het er alles aan doen om te voorkomen dat die wedstrijd plaats vindt, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat McGregor nog vaker de octagon zal betreden? Het antwoord zal veel zeggen over de koers voor de komende tijd.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (1)

  • Ron de Meer
    Ron de Meer

    Verklaard een hoop qua matchmaking. Meer grote namen tegen elkaar ipv kijken rankings.

You May Also Like

Fight Announcements Recap Week 40.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. (Foto : Uriah Hall) Zoals ...

(Video) Weigh-ins UFC Fight Night Hamburg: Arlovski vs. Barnett

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. De weigh-ins van UFC Fight ...

UFC Fight Night 80 Main Card Recap : Don't always believe the betting odds.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. MAASTRICHT – Afgelopen nacht was ...