wfl6
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: WFL

Als de eerste amateurpartijen beginnen is het nog redelijk leeg in de zaal. Er hangt daardoor een vreemd soort stilte, die constant wordt onderbroken door een lichaam dat op het canvas wordt gegooid of applaus voor een sweep van een publiek dat weet waar het naar kijkt. Tegen de tijd dat de profs beginnen, is de zaal redelijk volgestroomd. De organisatie heeft de zaal ingericht naar het aantal verwachte bezoekers en dat komt de sfeer ten goede, maar er hadden nog veel mensen bij gekund. Het zal voor de komende tijd de uitdaging zijn voor WFL: hoe overtuig je de fans die met zijn allen moeiteloos Ahoy vullen voor een simpele UFC Fight Night dat ze in Almere een ervaring kunnen krijgen die misschien wel beter is.

Want mijn hemel, wat gaan de vechters er voor. De jongens die hier staan vechten niet om iets te beschermen. Ze vechten om iets te veroveren dat ze nog niet of nauwelijks hebben. Contracten van de UFC en Bellator, kampioensriemen, geld, roem, respect. Dat komt het kijkplezier ten goede, want de fans zien geen behoudende strategieën, waardoor het respect al die avond wordt verdiend. Dromen en ambities vergroten de bereidheid om naar voren te stappen, nóg een keer het risico te nemen om voor die armklem te gaan.

Het publiek is merendeel man, etnisch divers, met een voorliefde voor tattoos en een ontspannen enthousiasme. Overal zijn verschillende T-shirts te zien waarmee de drager zijn alliantie met een bepaalde gym of vechter toont. Voor ons zitten de Vlamingen van Perfect Team, die met enige regelmatig lachend “op z’n bakkes!” schreeuwen of ongeacht de werkelijke namen van de deelnemers besluiten ene Daniël, blijkbaar de scheidsrechter, aan te moedigen. Achter ons zit een stel sympathieke branieschoppers dat het werkelijk geen moer interesseert dat ze op een zogenaamde perstribune zitten. Ze schreeuwen vlak na het begin van een gevecht “hij wordt moe, pak hem!” en gaan helemaal los als hun favoriete vechter opkomt. Dat laatste gebeurt vaker. Voor elke vechter die opkomt is er wel ergens een deel van de zaal dat volledig uit zijn plaat gaat. Pieter Buist loopt voor zijn gevecht ontspannen door de zaal, maakt rustig een praatje met ons. Waar in de zaal je ook staat, je hebt een mooi zicht op de kooi.

Ondanks dat MMA invloeden kent uit alle delen van de wereld, is het vaak een Amerikaans product. Dat zie je ook bij WFL. De productie staat als een huis, met een ramp, twee grote schermen en een paar goed getimede vuurballen als de vechter opkomt. De ringspreker legt uit dat hij de vechters in het Engels zal aankondigen omdat dat “net wat meer internationale allure heeft.” Dat is dan toch weer heerlijk Hollands; wel de Amerikaanse shows imiteren, maar dat ook gewoon eerlijk zeggen. Er zijn een paar kleine dingen die we van de UFC kennen en bij WFL ook graag zouden zien. Een klok bijvoorbeeld, en de bekende klappen met het hout om de laatste tien seconden aan te geven. De ringgirls zijn dan weer een aspect van de standaard MMA-show dat wat mij betreft wel achterwege mag blijven, maar ik ben bang dat ik daar weinig medestanders in zal vinden.

Maar de overkoepelende conclusie moet toch zijn dat Manhoef met WFL iets heeft neergezet waar toekomst in zit. Eenentwintig partijen met vechters die wat willen laten zien, in hoog tempo achter elkaar door. Een evenement dat meer publiek verdiend, niet in de laatste plaats omdat WFL je de kans geeft om op het moment dat je met je maten naar een main event van UFC kijkt naar het scherm te wijzen en te zeggen: “Wist je dat ik hem al in Almere heb gezien?”

 

Vanavond is het eerste deel van WFL 6 om 22.00 uur te zien bij SpikeTV. Als je daar niet op wil wachten, kun je hier alvast de uitslagen lezen. 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like