Weight cutten
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: Mixedmartialarts.com

Onlangs werd de vechtwereld opgeschrikt door de dood van Thai bokser Jordan Coe. De 20-jarige vechter maakte zich gereed om in Thailand te vechten, maar moest nog even wat kilo’s lozen voordat hij op de weegschaal zou verschijnen. Met een zweetpak aan in de brandende Thaise zon rennen lijkt op het eerste gezicht een slecht idee, en dat bleek duidelijk dus ook. Coe overleefde de renpartij niet, en bezweek onder het geweld van de felle Thaise zon. Naderhand is gebleken dat de Schotse vechter zwaar uitgedroogd was door de ultieme poging om op streefgewicht te komen. Zijn dood staat echter niet op zich. Er zijn al meerdere gevallen bekend van vechters die door het weight cutten het loodje leggen. Zo stierf Leandro Souza in 2013 aan de gevolgen van de weightcut. In 2015 stierf Yang Jian Bing toen hij bezweek aan de gevolgen van een zonnesteek en uitdroging. Beide vechters kwamen niet in de UFC uit.

in de vechtwereld is het de normaalste zaak van de wereld om op streefgewicht te komen. Het proces is echter bij een hoop fans niet bekend. In elke vechtorganisatie zijn er verscheidene gewichtsklassen, en elke vechter dient zich voor een bepaalde klasse op te geven. In de UFC is dat niet anders. Echter is het zeer ongebruikelijk dat een vechter in zijn werkelijke gewichtsklasse vecht. We nemen als voorbeeld Johny Hendricks. ‘Big Rigg’ weegt schoon aan de haak buiten fight camp 210 pond. Je zou zeggen, Hendricks vecht in de lichtzwaargewicht divisie, die als streefgewicht 205 pond heeft. Niets is minder waar. De voormalig weltergewicht kampioen vocht jaren in de weltergewicht divisie op 170 pond. Inmiddels is hij overgestapt naar de middengewicht divisie (185 pond), omdat van 210 pond naar 170 pond op dit moment een veel te grote en riskante stap is om te ondernemen. Bovendien had Hendricks in zijn laatste paar gevechten enorm veel moeite om op 170 pond te geraken, en haalde dat gewicht al vier keer niet.

Waarom weight cutten?

Waarom vecht niemand op zijn normale gewicht? Vechters zijn altijd op zoek naar een overwicht of voordeel, en met weightcutten hopen ze de overhand te krijgen over een potentieel kleinere vechter. In de vechtwereld is groter vaak ook beter, en vooral sterker. Bovendien hoeft men alleen voor de wegingen op het streefgewicht zitten, en daarna kan men naar hartenlust weer hydrateren en proberen weer op hun normale gewicht te komen. Weight cutten is echter zeker niet zonder risico. Als het lichaam ergens een hekel aan heeft, dan is het wel aan uitdroging. En dat gebeurt er meestal bij weightcuts. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water, en om gewicht te verliezen moet dat water eruit.

Conor McGregor

Hoe kom je op streefgewicht?

Op streefgewicht komen kan een gevaarlijke onderneming zijn, en de moeilijkheidsgraad hangt af van het aantal pond dat je wil verliezen. Ten eerste dient men goed op de voeding te letten. Verzadigde vetten en teveel suiker zijn uit den boze. Ook moet men letten op de inname van producten die veel sodium (natrium: oftewel zout) bevatten. Sodium houdt water vast en dat is juist niet de bedoeling. Veel groenten en fruit eten is aan te raden. Erkent diëtist George Lockhart, die vele vechters in de UFC begeleidt bij hun weightcuts, raadt aan vijf maal per dag kleine porties te eten. Het is een fabeltje dat men koolhydraten en zout moet vermijden. Want door dat drastisch uit je dieet te gooien, maak je het je lichaam moeilijk om te zweten.

Maar met alleen diëten kom je er niet. Een volgende stap is het verliezen van al het overtollige vocht. Eerst dienen de vechters hun lichaamstemperatuur wat hoger te maken door even stevig te trainen. Zo wordt het zweetproces alvast in werking gezet. Daarna kiezen veel vechters kiezen ervoor om intervalsessies in de sauna en hete baden te houden. Dat proces wordt de hele tijd herhaald totdat men op gewicht is gekomen. Om even van de hete baden en sauna’s verlost te zijn, gaan veel vechters in hun hotelkamer op de grond liggen, omwikkeld door handdoeken, zodat ze blijven zweten en de temperatuur hoog blijft. Jezelf uitdrogen is een nare ervaring, en leidt tot drastische vermindering van kracht. Er zijn gevallen bekend van vechters die in het midden van hun weightcut zitten, die vaak niet eens meer zonder hulp kunnen lopen. Volgens George Lockhart en Mike Dolce, beide diëtisten en experts als het gaat om weight cutten, kan het op gewicht komen zeer soepel verlopen, maar zijn een hoop handelingen achterhaald. Zo zijn zij beiden van mening dat in een plastic pak de sauna instappen gekkenwerk is.

Het is gebleken dat vechters met grote spierbundels verrassend genoeg goed in staat zijn om snel veel gewicht te verliezen. De spieren houden veel water vast, en om snel gewicht te verliezen moet al dat water eruit. Het water verdwijnt dus uit de spieren, maar bij mensen die niet bijzonder gespierd zijn komt het water ook uit de organen. En daar ontstaan de problemen. Wanneer het water ook uit de organen verdwijnt, kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan.

De laatste loodjes wegen het zwaarst, en dat geldt zeker voor weight cutten. Het lichaam verliest op een gegeven moment zoveel vocht, en dat zorgt ervoor dat het lichaam gaat vechten om het vocht vast te houden. Er zijn gevallen bekend van vechters die (bijna) flauw vallen, en er zijn ook gevallen bekend van vechters die zo uitgemergeld zijn, dat ze hersenfuncties verliezen. Je lichaam is bijzonder van slag, en soms komt het voor dat de meest simpele handelingen niet eens meer voltooid kunnen worden.

Josh Burkman is een voorbeeld van een spierbundel die gemakkelijk weight cut.

Wat doe je als je op gewicht bent gekomen?

Wanneer het streefgewicht is bereikt, en men heeft ingewogen, kan de race om weer op het ‘normale’ gewicht te komen, beginnen. Het is echter niet slim om gelijk de buik vol te vreten. Dat is natuurlijk wel het eerste instinct, omdat de vechter uiteraard honger heeft. Het lichaam is bij het weight cutten een hoop belangrijke stoffen verloren, en die moeten eerst aangevuld worden. Als eerste moeten de verteringsenzymen, die zorgen dat je je voedsel goed kan afbreken, worden aangevuld. Eten is eigenlijk zinloos als men dat niet doet. Je lichaam kan het voedsel niet goed verwerken, en zelfs afstoten. Daarna moeten ook de elektrolyten worden aangevuld. Als vloeistof om het lichaam goed te hydrateren kan men het beste kokoswater nemen. Tussen de wegingen en het gevecht zit meestal een dag tijd, dus het is een race tegen de klok om weer helemaal de oude te worden.

De manier van One Championship

ONE Championship, de MMA organisatie die veelal in Azië actief is, heeft sinds eind 2015 een eigen set regels wat betreft weight cutten. Het gooide de regels geheel om na de dood van Yang Jian Bing. Zo is het op streefgewicht komen door middel van de sauna verboden, en mogen de vechters niet door middel van uitdroging op gewicht komen. Dus dat betekent dat handelingen zoals Jordan Coe die verrichtte, uit den boze zijn. De deelnemers worden meerdere keren in fight week gewogen, en worden eveneens uitvoerig getest of ze nog optimaal gehydrateerd zijn. De vechters dienen zelf hun dagelijkse gewicht goed bij te houden en men moet ook de dagelijkse gewichten aan ONE doorgeven. Dit kan via een speciaal opgezette website van ONE.

Gaat de UFC de regels van ONE overnemen? Het lijkt er voorlopig niet op.

Oplossing voor weight cutten

Er lijkt voorlopig nog geen oplossing in zicht. De UFC is voorlopig niet van plan om nog meer gewichtklassen te openen. Vooral het gat tussen de weltergewicht -en middengewicht divisie, dat maar liefst 15 pond is, is eigenlijk te groot. En ook het gat tussen de midden -en licht-zwaargewicht divisie is veel te groot. Er zijn echter nog geen plannen om daar wat aan te doen. Men zou zeggen, vecht gewoon op je normale gewicht. Misschien dat als één vechter het voortouw neemt, de rest volgt. Maar dat lijkt niet heel aannemelijk. Iemand die het wel aandurfde om op zijn natuurlijke gewicht te vechten is Frankie Edgar. ‘The Answer‘ vocht jarenlang op 155 pond, en deed totaal niet aan weight cutten. Nu hij actief in de vedergewicht divisie is, moet er wel een beetje gecut worden. Voor Edgar is dat echter een fluitje van een cent.

Gevolgen van weight cutten

Wat zijn de gevolgen van weight cutten? Weight cutten is erg slecht voor het lichaam en kan op de lange termijn leiden tot schade aan de nieren en lever. Ook kan het leiden tot verlaging van testosteron waardes en een daling in hormonen. En in een extreem geval kan het zelfs leiden tot hartaanvallen. Een voorbeeld van een vechter die waarschijnlijk blijvende schade heeft opgelopen door weight cutten is Ian McCall. De vechter is al meerdere malen door de gevolgen van de weightcut van een gevecht gehaald. En dan zijn er ook nog de gevolgen van de weightcut op de mentale toestand van een vechter.

Welke vechters cutten teveel weight?

Er zijn hordes vechters die eigenlijk teveel watergewicht verliezen. Het overkwam Khabib Nurmagomedov recentelijk nog. Zijn weightcut voor UFC 209 was zo extreem, dat er geen bloed meer naar zijn lever ging. Hij moest halsoverkop in het ziekenhuis opgenomen worden vanwege de gevolgen van de weightcut. Rafael Dos Anjos was ook iemand die teveel gewicht verloor, met rampzalige gevolgen. Zo viel hij voorafgaand de partij tegen Eddie Alvarez maar liefst drie keer flauw. Cyborg is ook iemand die eigenlijk teveel gewicht verliest. Ze weegt buiten fightcamp boven de 170 pond en op 145 pond, haar gewichtsklasse, te komen moet er dus 25 of meer pond vanaf. Voor vrouwen is weight cutten nog een stuk moeilijker dan voor mannen, omdat zij moeilijker water verliezen.

Morgen deel 2 van onze special over weight cutten, met daarin aandacht voor de nieuwe regels van de staat Californië. 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (1)