Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

foto: Vincent’s Photography

Pieter “The Archangel” Buist zal tijdens de MMA editie van de World Fighting League de kooi instappen met Jose Vava Kikumbi in het Sportcentrum van Almere. In dit interview stellen wij je graag voor aan de vechter buiten de kooi en hoe Buist alles op het spel zet om nummer één te worden. Buist is opgegroeid in één van de ruigste buurten van Breda. In Hogevucht Geeren waren er veel drugs gerelateerde problemen, schietpartijen en inbraken tijdens zijn jeugd.

Wat is het ergste wat je hebt meegemaakt in Hogevucht?

Een kennis van mij was geliquideerd, hij was wel wat ouder maar ik kende hem van de straat. Af en toe een praatje maken en groeten, het was een relaxte jongen. Hij is twee of drie keer door het hoofd geschoten voor zaken waar ik het niet over kan hebben.

Heb je het gevoel dat de vechtsport je uit dat leventje heeft gehouden?

Ja 100%, ik wist vanaf kleins af aan wat ik wou worden. Ik wou echt vechten maar ik wist niet dat je er ook geld mee kon verdienen. Ik dacht altijd dat je acteur moest zijn.

 

Hoe kwam je er achter dat je geld kon verdienen met vechten?

Dat was in 2000. Ik ging stiekem naar beneden toen mijn moeder sliep. Het was zaterdagavond dus waren er altijd van die actiefilms en toevallig kwam ik terecht bij Eurosport. Daar zag ik een donkere man vechten tegen een Fransman. Toen dacht ik ” What the fuck”! Zo een (groot) stadion met honderdduizend man in Japan. Iedereen helemaal los! Toen won die donkere met een knock-out en kreeg hij een cheque van vier ton en bleek het ook nog een Nederlander te zijn. Het was Ernesto Hoost. We hadden net internet rond die tijd dus ging ik hem direct opzoeken.

Hoe oud was je toen?

Ik was 11 of 12

Dus op zo een jonge leeftijd al geïnspireerd door Hoost?

Ja, ik had wel wat gehoord van de K1 en MMA toen, maar dat was geweld en voor mij best wel underground. Het werd mij niet goed uitgelegd.

En toen begon je met kickboksen?

Ja je had bij mij in de buurt Errol Zimmerman en ik woonde drie minuten verwijderd van Golden Glory. Ik wist dat MMA bestond maar het was nog niet zo groot. We hadden wel vale tudo scholen, maar dat was heel minimaal. Voor ons was het echt kickboksen, maar ik heb in het verleden ook een tijd judo gedaan.

Welke band heb je behaald in Judo?

Een blauwe band, ik was iets te jong voor een bruine band.Ik deed volop wedstrijden, elk weekend deed ik wel mee. In 2000 ben ik ook tweede geweest van Europa in mijn divisie.

Merk je dat je veel hebt aan je judo basis?

Ja vooral met takedown defence, dat snap ik heel snel. Ik heb het een paar wedstrijden niet kunnen laten zien. Ik vertrouwde nog niet echt op mijn grondwerk, dat begint nu pas. Sinds een half jaar ben ik wat comfortabeler op de grond en trek ik ook met jiu-jitsu een gi aan. Dat deed ik voorheen niet echt. Ik had meer de straatmentaliteit dus wou ik gewoon knokken.

 

Je traint nu bij Nova Uniao Nederland, merk je dat er veel aandacht besteed wordt aan het grondwerk?

Ja belachelijk veel!

Maar dat is wel bijzonder want in principe zijn de atleten daar voornamelijk staande vechters toch?

Dat klopt, maar als je naar onze trainingen kijkt dan doen we best veel grond (werk). Eigenlijk alleen maar grond.

Dat is begrijpelijk omdat het staande werk jullie natuurlijk makkelijker af gaat. Wie is jullie Braziliaanse Jiu jitsu coach?

Dat is Jochem Branderhorst, hij heeft een zwarte band met rode slip en is één van de beste van Nederland.

 

Hoe ben je terecht gekomen bij Nova Uniao?

(Andy) Souwer ging MMA doen en hij had een oproep gedaan voor de beste vechters om mee te trainen. Ik zocht toen een team want ik zat bij MMA Breda en ik stond voor een keuze. Ga ik er helemaal voor? Ga ik professioneel? Of blijf ik op amateur niveau? Ik koos om er volledig voor te gaan. Met alle respect naar MMA Breda.

Je hebt natuurlijk ook trainingspartners nodig die je naar een hoger niveau tillen.

Ja en dat was bij MMA Breda een probleem. Ik trainde met mensen die overdag in het zakenleven werkten en die gingen niet echt volop sparren. En wanneer ik ging sparren, dan was het mensen afslaan en weer naar huis gaan.

Daar heb je er inderdaad op ten duur ook geen uitdaging meer in.

Klopt en zeker niet op het niveau van mijn tegenstanders, dat zijn allemaal jongens ervoor gaan. Dus kan het geen half werk meer zijn.

Je gaf aan dat je er helemaal voor gaat, wat doe je eigenlijk in het dagelijks leven?

Ik werk part-time maar elke keer als ik bezig ga met de sport, dan werk ik minder. Nu werk ik twee tot drie dagen per week en train ik de rest van de tijd.

 

Misschien een persoonlijke vraag, maar is dat financieel haalbaar?

Je neemt wel risico, ik werk bij de gemeente Breda Afval Service als vuilnisman. Het bedrijf doet er alles aan om mij te helpen. Niet op financieel gebied, maar er wordt wel vrijheid gegeven wanneer ik moet vechten. Er worden geen vragen gesteld, ik krijg gewoon vrij. Als ik gevochten hebt, dan komt het ook op de tv in de kantine en de baas komt ook altijd naar me toe. Dikke shout-out naar de gemeente Breda, ze kunnen ook moeilijk doen en dan zou het echt onmogelijk voor mij zijn.

Wel mooi dat ze je de ruimte geven om je droom na te jagen.

Het kan ook anders gaan, ik weet nog dat er een vechter voor de wereldtitel kon vechten. Maar zijn baas had hem nodig op een zaterdag. Dus moest hij kiezen tussen de wereldtitel of zijn baan.

Wat heeft hij uiteindelijk gedaan?

Hij is voor zijn baan gegaan, wat ook verstandig is. Maar ik was voor die titel gegaan!

Je bent zeer actief op social media en er komen leuke foto’s voorbij van je gezin. Hoe staat het thuisfront hier tegenover? Want ik kan begrijpen dat je veel van huis bent.

Het is een voordeel dat ik al elf jaar samen ben met mijn vriendin. Dus wij zijn samen hier in gegroeid. Ik zat al een tijdje in het thaiboksen en trainde veel, dus ze is wel gewend dat ik vaak weg ben.

 

Wat is belangrijk in je leven?

Mijn leven bestaat uit mijn geloof, trainen en mijn gezin. Dus ik zie mijn vrienden nooit, ik ga nooit uit en drink geen alcohol. De laatste keer dat ik alcohol dronk en uitging was ik volgens mij vijftien of zestien. Ik eet ook altijd schoon. Als ik naar een familiefeestje ga, dan weten ze ook dat je mij alleen water of sap moet geven. Dus mijn levensstijl draait volledig om de sport en mijn gezin. Dus wanneer ik vrije tijd heb, dan besteed ik het liefst tijd met mijn gezin.

Geen tijd voor vrienden dus?

Ik heb echte vrienden en dat is een handje vol. Ik zie ze niet zo vaak, maar als ik ze zie is het alsof ik ze gisteren nog heb gezien. Ik noem ze ook geen vrienden, mijn allerbeste vriend Maiky Rampersad noem ik ook mijn peetbroer. Toen ik een moeilijke financiële periode had en het thuis niet ging toen moest ik de straat op. Hij ving mij samen met zijn moeder op. Ik noem haar ook ma en hem mijn broer, voor mij is het ook echt familie.

Even terug naar je wedstrijd. Op 27 mei sta je tijdens WFL 6 tegenover Jose Vava Kikumbi. Wat kan je vertellen over je tegenstander?

Het is een striker-achtige jongen maar toch wel allround. Wel eentje waar je echt goed scherp voor moet staan. Niet iemand om te onderschatten, echt een knokker.

Hoe train je voor hem? Ben je betrokken bij het gameplan? Of laat je het over aan de trainers?

Ik laat het vooral over aan de trainers. We hebben wel een gameplan, maar we werken meer aan onszelf. Het werken aan je eigen kracht is het beste wat je kan doen. Wij nemen onze tegenstanders uitermate serieus en onze training ook. Wij staan zo op scherp, we hebben sowieso in de 70kg klasse de beste van Nederland. We hebben Joey Kuiten, Agy Sardadi, ik, Andy Souwer, Hyram Rodriguez en ik kan doorgaan. Dit zijn allemaal jongens die super veel ervaring hebben.

 

Wat is het fijnste aan je team?

Het fijnste van dit team is dat het echt een familie is. Joey (Kuiten) moest bijvoorbeeld tegen Max Coga in de vakantie. Coga was toen de nummer één van Europa op 66 kg. In die tijd hadden we allemaal zomervakantie, maar we kwamen allemaal terug om te Joey voor te bereiden op zijn wedstrijd.

Had hij gewonnen?

Nee dat niet, maar we staan er wel voor elkaar. Wij hebben één keer in de zoveel tijd ook een groepsgesprek. Hier vertellen we eerlijk elkaar wat we kunnen verbeteren. Ik moest vorig weekend ook vechten en toen offerde Agy (Sardadi) ook zijn vrije tijd op om ons voor te bereiden. Hij heeft geholpen met de weight-cut en alles. Het was echt een chille vibe. En het resultaat mag er zijn, want Joey (Kuiten) en ik hebben allebei gewonnen.

In hoeverre ben jij je al op je wedstrijd aan het concentreren?

Ik moest mij even concentreren op mijn vorige wedstrijd, maar ik had altijd WFL in gedachten. De vorige wedstrijd was ook geen moeilijke partij voor mij. Meer een voorbereiding op WLF. Nu weet ik waar ik aan moet werken en sta ik super scherp.

Hoe vind je het dat mensen nu de Pieter Buist buiten de kooi leren kennen?

Veel mensen denken als ze naar mijn Instagram kijken dat ik alleen maar train en vecht, maar ik werk ook. Ik ben ook een vader. Ik heb ook ooit geprobeerd om een personal training bedrijf op te zetten. Ik had geen sponsors die mij financieel steunde, dus dacht ik dat ik mezelf zou sponsoren met dat bedrijf. Maar het werkte averechts, op ten duur trainde ik 70 uur in de week. Vier dagen werken, negen tot twaalf keer per week trainen en drie dagen personal training. Ik merkte dat in mijn laatste gevecht (die ik heb verloren), die jongen was echt niet beter. Hij heeft wel een zwarte band maar als ik in de vorm was als dat ik nu ben, dan had ik hem gepakt. Ik ben een vechter en ik stond daar, maar ik voelde niet hoe ik mij moest voelen. Dat had ik ook met dat gevecht tegen Paulo Boer, ik was bezig met allemaal andere dingen. We gingen een huis kopen ik was zenuwachtig en helemaal niet bezig met die partij. Dan sta je daar weer en dan denk je, ok.. Shit.

 

Is dat een partij dat je een keer opnieuw zou willen doen?

Ja en nee.

Waarom niet?

Ik vind hem niet zo aantrekkelijk meer als vechter. Eerst was ik bijna geobsedeerd, ik wou die re-match. Maar ik vind niet dat hij zo gefocust is als eerst. Zijn personal training gaat heel goed en ik denk dat hij zich daar veel op richt. Ik denk dat hij het vermoeden heeft dat in MMA niet voor iedereen wat valt te verdienen. Wat ook zo is. Maar wat veel jongens niet begrijpen in MMA is dat wanneer je bij de UFC zit of bij Bellator waar dan ook dan kan iedereen stoten en trappen. Iedereen heeft een blackbelt en je bent niet meer speciaal. Ik praat hierover met Andy (Souwer) en Alistair (Overeem) als ik met ze train. Je moet een verhaal hebben. Hopelijk zien mensen ook mijn verhaal en zien ze hoe ik leef voor de sport.

Ben je meer een prijsvechter of meer een vechtsportkunstenaar?

Ik zit echt in het midden. Ik ben zeer respectvol, relax en een positieve jongen maar ik heb ook een straatkant. Ik laat van me horen, ik heb geen blad voor de mond. Maar ik ga mensen ook niet beledigen. Als je mij met rust laat, dan loop ik over je heen, maar dan doe ik je geen kwaad. Ga je mij irriteren, dan loop ik over je heen en ga ik je kwaad doen. Zo simpel werk ik. Hoe dan ook, ik ga zorgen dat ik nummer één word dus ik ga over je heen lopen en het respectvol doen of ik kan het met geweld doen.

De vechters van tegenwoordig moeten de game kennen. Het gaat om marketing en ik profiteer van hun domheid. – Pieter Buist

 

Wat is je doelstelling?

Mijn doelstelling is niet alleen om geld te verdienen. Tuurlijk wil ik dat ook, maar ik wil nummer één worden van de wereld. Ik wil kunnen trainen en vechten op het niveau dat ik kan rustig kan voorbereiden, de rekeningen worden betaald en mijn vrouw kan zorgeloos van die kleine kan genieten. Dat komt allemaal vanzelf wel.

Hoe ga je dat doen?

Het is niet meer als vroeger, dat je iemand neerslaat en dan kom je er wel. Je moet jezelf verkopen. De UFC heeft zoveel vechters onder contract, bijna allemaal met goede records maar ze zijn saai. Daarom worden ze ook ontslagen. Ik ben de enige (in Nederland) die zo bezig is met social media. Het zorgt voor interactie en je bouwt een fanbase op. Veel vechters in Nederland zijn wat dat betreft dom. Als je kijkt naar Bellator of de UFC dan zie je zoveel promotiemateriaal. Die mensen laten zichzelf zien. Waarom denk je dat Gegard (Mousasi) sinds een half jaar ook wat meer praat. Het verkoopt gewoon. Nu wordt er over hem gepraat terwijl iedereen toch al weet hoe goed hij is. Demian Maia is ook goed, Demetrious Johnson ook, maar zij verkopen zichzelf niet. Iedereen zegt dat Conor McGregor de beste is, maar dat komt omdat zijn naam overal te zien is. Misschien is hij helemaal niet de beste, maar hij verkoopt wel. De vechters van tegenwoordig moeten de game kennen. Het gaat om marketing en ik profiteer van hun domheid.

Aanstaande zaterdag zie je onder andere Pieter Buist in actie tijdens WFL 6 in het topsport centrum Almere. Mocht je aanwezig willen zijn? Koop dan hier  je kaartje! World Fight League 6 zal op 31 mei vanaf 22:00 uitgezonden worden op Spike!

Bekijk hier de volledige line-up van WFL MMA:

Main Card:
– Andy Souwer vs. Rene Wolfrum
– Brian Hooi vs. Paulo Boer
– Pieter Buist VS Jose Vava Kikumbi
– Brian Lo A Njoe vs. Harun Kina
– Reinier de Ridder vs. Jaoaud Ikan
– Fernando Groenhart vs. Sully Bull
– Michel Landvreugd vs. Jan Quaeyhaegens
– Raymond Jarman vs. Victor Kuku
– Artur Szczepaniak vs. Donovan Panayiotis
– Jasper Wiersma vs. Hasib Fatah
– Leon Jansen vs. Egor Nagornov
– Omar Farouq vs. Tonny van Dijk

Undercard (Amateur):
– Dominique Schemmekes vs. Imrane Lamkaddam
– Timo Iskakov vs. Soufyan Aarab
– Gurkan Gencal vs. Alin Yako Hana
– Yann Liasse vs. Piotr Skupniewicz

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)