Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: Kanhai fotografie

Vanavond zie je vanaf 22:00 de tweede aflevering van World Fighting League MMA op Spike. Hier zie je onder andere de wedstrijd tussen Léon Jansen en Egor Nagornov. Wij spraken Léon over hoe hij in contact is gekomen met vechtsport, het trainen in Japan en de parasiet die hij mee terugnam. Ook spraken wij over het beoefenen van Yoseikan: Een traditionele vorm van Mixed Martial Arts.

Léon Jansen is opgegroeid in Elspeet waar hij zich vanaf zijn zestiende bezig houdt met vechtsport. Hij heeft twee broers maar is de enige met een liefde voor vechtsport. Zij hebben volgens Léon meer interesse in bier, iets waar Léon weer niets mee heeft.

Is er een bepaalde reden waarom je interesse had in vechtsport?

Nou als er iemand lastig deed op straat wou ik in staat zijn hem op zijn sodemieter te geven.

Dus puur voor zelfverdediging?

Ik had wel vaak ruzie vroeger dus gaat het met vechtsport wat makkelijker. Je hoeft dan iets minder te incasseren zeg maar.

Met welke vechtsport ben je begonnen?

Ik ben begonnen met traditioneel Jiujitsu, dat heb ik tot mijn 21ste gedaan. Met MMA ben ik begonnen op mijn 19e . Dat deed ik één keer in de week in Apeldoorn maar op den duur was het niveau niet hoog genoeg en het traditionele Jiujitsu was het net niet voor mij. Toen ben ik MMA gaan doen in Ermelo bij Erik (van der Wal), mijn huidige trainer. Hij werkt samen met Edgar Kruyning (Budo Academy Physical) in Ede. Ik ben toen een keer mee gegaan en zo is het allemaal begonnen.

Waarom was traditioneel Jiujitsu niet interessant meer?

Ik wou graag wedstrijden doen en het traditionele Jiujitsu is wat achterhaald. Het ontwikkelt zich niet echt en ik was al Pride aan het kijken en was gek van MMA en toen dus in contact met Erik gekomen.

De sportschool in Ermelo is dus een dependance van Budo Academy Physical in Ede?

Ja op den duur is dat een dependance geworden. In Ede ben ik eigenlijk begonnen met Yoseikan Jujutsu, dat is weer een andere vorm van Jiujitsu. Yoseikan Jujutsu gaat meer mee met het hedendaagse MMA zeg maar. Daar zit alles in: aikido, boksen, kickboksen en ne-wasa (grondgevecht) en het ontwikkelt zich ook verder.

Het Yoseikan is wel iets minder bekend dan andere vechtsporten als bijvoorbeeld karate en judo. Kan je wat meer over de sport vertellen?

De trainer van Edgar Kruyning is Minoru Mochizuki. Hij was een directe leerling van de grondleggers van het Judo (Jigoro Kano), Aikido (Morihei Ueshiba ) en Shotokan Karate (Gichin Funakoshi). Mochizuki heeft zijn kennis uit de traditionele vechtsporten gebundeld en er Yoseikan Jujutsu van gemaakt. Edgar is vaak naar Japan gereisd om als inwonend student het Yoseikan Jujutsu te beoefenen en mocht uiteindelijk van Minoru Mochizuki de naam Yoseikan Jujutsu dragen en heeft dit in Nederland verder ontwikkeld.

Yoseikan kan je dus zien als een traditionele vorm van MMA. Krijg je ook meer de traditionele Budo normen en waarden mee in vergelijking met het hedendaagse MMA?

De Budo gedachte is tegenwoordig meer op de achtergrond maar bij ons leeft dat nog wel echt.

Hoe verschilt het trainen bij Budo Academy Physical in met andere sportscholen?

Ik heb ook wel eens bij andere scholen getraind, maar Edgar is technisch niet normaal. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zo goed is als hem. Elk detail klopt bij hem , hij laat het ook goed zien en gaat met je bezig tot alles in de puntjes klopt. Vaak bij groepslessen zie je een paar talentjes en die nemen ze dan apart om nog verder te ontwikkelen. Edgar wil dat iedereen een bepaalde basis heeft, een begrip van hoe Budo werkt. Het is een bepaald principe en daar kom je pas achter wanneer het je goed uitgelegd wordt. Edgar kan dat als één van de beste.

Dus jij ziet jezelf meer als een traditionele vechtsportkunstenaar dan een prijsvechter?

Ik zit echt aan de Budo kant, dus het traditionele. Het MMA is eerlijk gezegd een beetje bijzaak. Ik wil mezelf overal in ontwikkelen. Wat je ook vaak ziet bij andere vechters is dat wanneer het even niet goed gaat bij een gym, dat ze direct de overstap maken naar een andere. Bij ons is trouw en loyaliteit heel belangrijk. Het is echt een familie bij ons. Veel MMA vechters zeggen dat hun sportschool een familie is, totdat ze ergens meer geld kunnen verdienen. Dan zijn ze heel snel weer weg. De echte Budo gedachte mis je wel dan.

Zie je dat veel in Nederland? Gedoe met sportscholen?

Bij ons in ieder geval niet. Ik reis best wel wat af in Nederland en dan zie je vaak gedoe met sportscholen. Heel veel mensen proberen te top te bereiken en dat is heel leuk, maar er zijn een slechts paar die de top kunnen bereiken. Zorg in ieder geval dat je een baan hebt en Budo is eigenlijk bijzaak.

Waar werk jij?

Ik werk in de psychiatrie, op een best groot complex. Hier werk ik als soort van beveiliging. Als er trammelant is dan wordt ik ingeschakeld.

Moet ik het zien als een knokploeg?

Ik fiets eigenlijk de hele dag rondjes op het terrein en ga op de gesloten afdelingen langs en praat ik met de mensen. Een beetje ouwehoeren, voetballen en basketballen, meer het sociale. En als er wat aan de hand is, dan bellen ze (de afdeling) mij en kom ik langs. Je komt er dan vers in en dan zien de mensen (patiënten) je en denken ze: “Hey dat is mijn vriend Léon”. Door deze band kan je ervoor zorgen dat dingen niet escaleren. Je hoort niet bij de verpleging op dat moment, dus ben je voor de patiënten geen tegenpartij. Fysiek ingrijpen komt haast niet voor, in het begin een beetje. Maar nu eigenlijk bijna nooit meer.

Hoe actief ben je eigenlijk als MMA vechter?

Ik heb periodes gehad dat ik vaak vocht, maar op een gegeven moment iets minder. Ik was naar Japan geweest en toen kwam ik terug met een parasiet. Ik had verkeerde rauwe vis gegeten zeg maar. Toen heb ik wel heel veel grappling gedaan, maar voor MMA had ik niet genoeg energie. Alles gaat gelukkig weer goed nu, dus ga ik vooral veel MMA partijen draaien.

Wat is op dit moment je record?

Bij mijn amateur partijen sta ik 9-2 en bij mijn professionele MMA partijen sta ik 1-0. Dit wordt mijn tweede professionele MMA partij.

Wat ging je doen in Japan?

Ik ben daar drie maanden naar toe geweest om te trainen. Ik ben daar blijven slapen bij een Braziliaans gezin en een Japans gezin en vanuit daar heel Japan doorgereisd om te trainen. In 2015 en 2016 ben ik daar nogmaals heen gegaan om te trainen.

Hoe oud was je toen?

De eerste keer was ik 23. Het mooiste is dat wanneer je bij mensen thuis verblijft, je echt het leven meemaakt en niet daar bent als toerist. Je krijgt de hele cultuur mee. Er werken veel Brazilianen daar in de auto-industrie dus krijg je ook veel mee van de Braziliaanse cultuur. Ik heb in een slaapzak geslapen op de grond. Ik heb in verschillende dojo’s geslapen. Zo maak je van alles mee.

Hoeveel vooruitgang heb je behaald in je vaardigheden tijdens je reis?

Technisch ben ik er erg op vooruit gegaan, maar fysiek dus minder vanwege die parasiet.

Wat voor parasiet was het precies?

Het waren er twee. Een spier- en een bloedparasiet en die vreten dan aan je spieren en zitten in je bloed. Je hart is natuurlijk ook een spier dus heb ik mezelf vaak heel ellendig gevoeld. Dat is gelukkig allemaal goed nu.

Is WFL het grootste evenement waar je ooit hebt gevochten?

Jazeker, wat het dichtste bij komt is het evenement in Japan. Hier vocht ik drie wedstrijden: een MMA-, kickboks, en grappling partij op één avond. Ik had ze wel allemaal gewonnen en dat was best een groot gebeuren daar.

Hoe was een deelname daaraan tot stand gekomen?

Nou de Japanner waar ik toen verbleef had mij voor de grap opgegeven voor die drie wedstrijden en dat hoorde ik een dag van te voren. Hij had het ook gefilmd en daarbij was hij ook de hele tijd aan het lachen.

Wat merk je van de groei van populariteit betreft MMA in Nederland?

Het groeit enorm! Maar ik zie wel vaak dan mensen alles willen doen, maar er niet voor willen werken. Als ze één of twee keer een pak slaag krijgen in de gym dan haken ze snel af. Er gaat veel tijd in zitten om het onder de knie te krijgen.

Hoe bereid jij je voor op deze wedstrijd?

Nou ik woon de hele maand mei bij mijn trainer Erik in en naast het werken zijn wij volop aan het trainen. Ik werk om 7:00, dan ga ik om 5:15 het bed uit en tot 5:45 trainen en dat is allemaal beter te combimeren.

Doe je dit voor elke wedstrijd?

Ja, dit hebben we wel vaker gedaan. Thuis heb je altijd afleidingen en dat heb je hier niet. Hier kunnen wij ons goed concentreren op de wedstrijd.

Wat kan je vertellen over je tegenstander tijdens WFL?

Hij heeft twee prof partijen gedraaid en woont in België. Meer dan dat weet ik niet. Hij heeft twee armen en twee benen en die kunnen allebei kapot.

Dus je zou liever voor een arm gaan of een been?

Een choke zou ook mooi zijn of als ik hem even goed raak een KO. Maar ik denk dat het een arm- of een beenklem gaat worden.

Léon Jansen zal tijdens WFL MMA zijn tweede professionele wedstrijd vechten tegen Egor Nagornov. Zie vanavond vanaf 22:00 op Spike hoe de wedstrijd tussen Léon Jansen en Egor Nagornov  afloopt!

Volledige line-up:

– Andy Souwer vs Massaro Glunder
– Brian Lo A Njoe vs Harun Kina
– Leon Jansen vs Egor Nagornov
– Hasib Fayzi vs Youssouf Tholel
– Donovan Panayiotis vs Artur Szczepaniak

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (1)