Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
 Foto: King of the beach

Lekker zonnetje, lounge muziekje, geurige vleesgerechtjes en opgewonden grapplers. Het jaarlijkse King of the Beach-evenement pakt uit in het festivalpark de IJzeren Man in Eindhoven. Op deze grond strijden vechters om de kroon in Europa’s grootste outdoor grappling-toernooi.

Medeorganisator Fatih geniet van het spektakel: ‘De meeste grappling-toernooien zijn in een steriele omgeving. Een kille zaal, weinig toeschouwers, geen muziek.’ Hij zwaait met een armgebaar naar de omgeving: ’Hier zitten we lekker buiten. Er zijn hapjes, drankjes, een muziekje op de achtergrond. Na een partij kunnen vechters zo in het water springen.’ Dit jaar hebben vechters bovendien het geluk dat zij kunnen rekenen op de handen van masseuse Eva. Met professioneel kneedwerk wekt zij in elkaar geslagen grapplers weer tot leven.

Tot goedkeuring van de organisatoren. Fatih voorspelt een drukke dag voor de grapplers. Met een opgeruimde blik:’Het evenement is bedoeld voor mensen die elkaar vinden in het gezamenlijk beoefenen van een favoriete activiteit.’ Al gelden voor de vechters duidelijke regels. De nieuwelingen nemen het op tegen elkaar, en de beginners tegen beginners. Mannen en vrouwen die meer dan twee jaar hebben geoefend vormen een aparte categorie. De professionele vechters zijn de eliteklasse. ‘ Hij kijkt rond het terrein en haalt diep adem. ‘En er zitten dit jaar goede vechters tussen’.

Van deze elitevechters zal de winnaar vandaag het relatief hoge geldbedrag van 1000 euro ontvangen. Ook de nummer een van de dames ontvangt een prijs: 250 euro. ‘Het verschil in prijzengeld heeft een simpele reden’, vertelt Fatih. ‘Er zijn nu eenmaal meer mannelijke grapplers dan vrouwelijke vechters. Het is logisch dat we bij hen meer uitdelen.’

Op zijn woorden volgt geschreeuw van de matten. De wedstrijden beginnen, tot opwinding van de fans. De meegereisde aanhang schenkt het toernooi een internationale kleur. Spanjaarden, Fransen, Duitsers, Tunesiërs, Russen en Belgen rennen en schreeuwen door elkaar heen. Opvallend detail: de supporters vertonen, net als de vechters, lichamelijke overeenkomsten. De dames en heren hebben een breed postuur, 0-benen en grote, weelderige bloemkooloren.‘

De vervormingen in het oor ontstaan door wrijving. Het kraakbeen raakt beschadigd, een bloeduitstorting in de oorschelp leidt tot opgezette oren. Wanneer deze op tijd worden leeggespoten, kunnen de oren herstellen. Grapplers die een medische ingreep onbelangrijk vinden, of er te laat bij zijn, geven het kraakbeen de kans nieuw weefsel aan te maken. Zij lopen de rest van hun leven erbij als Bassie de clown.

‘Gelukkig zijn de meesten er trots op’, meldt Jochan vanaf zijn stand. Hij heeft op het terrein een winkeltje neergezet met sportkleding. ‘Bloemkooloren zijn een soort trofeeën. Ze laten zien wat de vechter heeft ondergaan in de strijd.’ Hij strijkt een BJJ-broekje recht, frommelt hem op en gooit hem weer in de kledingdoos: ’ Bloemkooloren komen vooral voor bij beginners. Als je nog moet zoeken naar de juiste handelingen en geforceerd gaat proberen om uit grepen te komen. Je doet jezelf meer geweld aan dan nodig is.’

Hij krabt even aan zijn oor: ’Het ligt ook aan je vechtstijl. Als je ervan houdt om dicht op je tegenstander te zitten, loop je meer kans in een guillotine choke te worden genomen.’

Het is tijd voor de vuurdoop van de verslaggever. Met ontbloot bovenborst betreedt hij de mat. Zijn Egyptisch-Duitse tegenstander spoort de supporters aan en vouwt de handen ineen voor een mohammedaans gebed. De scheidsrechter is gespannen, de toeschouwers houden hun adem in. Zodra de zoemer gaat, duiken de grapplers op elkaar. De Duitse fans brullen hun favoriet naar voren en bestoken de verslaggever met een orkaan van haat. Tegen de verwachtingen in, echter, houdt de reporter stand en veegt hij de vloer aan met zijn tegenstander.

 

foto: King of the beach

Lang kan de verslaggever niet nagenieten, Fatih staat alweer voor zijn neus: ‘De finale begint, meekomen!’ Met grote passen gaat hij de weg voor naar de overdekte matten. Joelende toeschouwers trekken aan de hekken, springen op en neer en moedigen de finalisten aan. De eindstrijd tussen de zwaargewichten van de elite is een droomaffiche: Nederland-Duitsland.

Zoals zo vaak, echter, betekent een finale behoudend spel. Beide grapplers houden de ruimte’s klein en geven zo weinig mogelijk weg. En, zoals zo vaak, komt de winnaar van een tactisch steekspel uit Duitsland. Na afloop zijn de scheidsrechters verdeeld over de uitkomst, ‘Het was een waardeloze partij’, overleggen ze met elkaar. ‘Zo’n wedstrijd verdient geen winnaar. De Nederlander zat met zijn voet vaker in de klem. Dan kan het wel geen pijn doen, hij laat zich toch beetpakken.’ De arbiter trekt een zuur gezicht: ‘Ik geef toe. Het is een miniem verschil, maar we moeten een beslissing maken. ‘

Medeorganisator Jochem vindt het prima. Hij grijnst van oor tot oor. ‘Stonden we vorig jaar nog met 200 man, nu zijn er bijna 700 deelnemers.’ Hij ziet het King of the Beach toernooi ieder jaar groeien. Hoe verklaart hij de groeiende populariteit van BJJ? ‘Omdat het fucking vet is!’

Fatih springt hem bij: ‘Je hebt het nu zelf gezien. Het is lekker grappelen in een laidback atmosfeer.’ De verslaggever knikt. Zijn zegetocht eindigde in het zicht van een podiumplek. Broederlijk krijgt hij van de organisatoren een aai over de bol:’You win some, you lose some.’

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

Weight cutten

Weight cutten: een hachelijke onderneming. EPIC MMA legt uit.

Weight cutten is een vreselijk proces waarbij de vechter enorm veel moeite doet om ...

Mayweather vs McGregor Embedded: Vlog Series – Aflevering 1

Het is geen UFC evenement maar Mayweather vs McGregor krijgt wel de UFC behandeling ...

Vier Nederlanders actief dit weekend! Bekijk hier het complete overzicht!

Djamil Chan, Denise Kielholtz, Melvin Manhoef en Gegard Mousasi moeten dit weekend vechten. Bekijk ...