UFC 214
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: UFC.com

Zaterdag zal in Anaheim, Californië UFC 214 plaatsvinden. Aan de top van de kaart staan maar liefst drie titelgevechten, waarvan de grudge match tussen lichtzwaargewicht kampioen Daniel Cormier en Jon Jones natuurlijk de meest in het oog springende partij is. Maar verkijk je niet op de rest van de titelgevechten. De weltergewicht titel staat ook op het spel, kampioen Tyron Woodley zal het op gaan nemen tegen Demian Maia, die na jaren eindelijk een titelshot heeft weten te bemachtigen. Maar er is dus nog meer. Cris Cyborg zal samen met Tonya Evinger uit gaan maken wie de vedergewicht titel bij de vrouwen mag opeisen. De titel was in het bezit van onze landgenote Germaine de Randamie, maar de UFC besloot haar van de titel te strippen nadat zij verklaarde absoluut niet tegen Cyborg te willen vechten, gezien het dopingverleden van de krachtige Braziliaanse. Maar er is nog veel meer. We maakten voor jullie even een overzicht. In dit stuk lichten we de vier belangrijkste partijen uit, in deel twee zullen we de partijen op de undercard bekijken. UFC 214 belooft nu al een werkelijke epische kaart te worden, die gemakkelijk de sterke kaart van UFC 211 overtreft.

Daniel Cormier vs Jon Jones

De strijd tussen Cormier en Jones is misschien wel de meest beladen partij die de UFC op dit moment heeft. De heren hebben er geen geheim van gemaakt elkaars bloed wel te kunnen drinken, en vochten eerder al een partij uit. Op UFC 182, toen Jones nog de verdedigend kampioen was, won ‘Bones‘ een unanieme beslissing. Daarna ging het bergafwaarts met Jones, door zijn activiteiten buiten de kooi. Nu is Jones terug na een schorsing, die hij opliep nadat USADA hem betrapte op het gebruik van een verboden middel. USADA haalde de Jacksonwink vechter van de UFC 200 kaart. Jones toonde later aan dat het zou gaan om een besmette sex pil, en USADA schorste de vechter voor een jaar. In de promo voor UFC 214 heeft de UFC alle registers uit de kast getrokken om zo voor de beste promo in jaren te zorgen:

 

De heren hebben in de weken voorafgaand aan het gevecht natuurlijk ook genoeg munitie om elkaar verbaal flink te bestoken. Op social media ging het er hevig aan toe, en stookten de heren het vuurtje nog maar eens verder op. Jones en Cormier hebben voor elkaar natuurlijk geen geheimen. ‘DC‘ wil graag zijn tegenstander naar de grond werken, maar staat staand ook zijn mannetje. De verdedigend kampioen is sterk in de clinch, en probeert daar grote schade aan te richten met uppercuts, ellebogen en knieën. Als Cormier zijn tegenstander naar de grond weet te krijgen en goede positie weet te verkrijgen, is het vrijwel onmogelijk om de Olympische worstelaar daar weg te krijgen. De vraag is, gaat hij Jones in een benarde positie weten te manoeuvreren?

Echter is Jon Jones voor velen de beste UFC vechter, en dat is niet zonder reden. Met zijn enorme reikwijdte is het voor zijn tegenstanders erg moeilijk om dicht bij hem in de buurt te komen. ‘Bones‘ is met zijn indrukwekkende arsenaal aan stoten en trappen er zeer bedreven in om zijn tegenstander op gewenste afstand te houden. Komt de opponent echter dicht in de buurt, komen de andere facetten van Jones’ spel om de hoek kijken. Jones is buitengewoon sterk, en is zelf ook niet vies van het worstelen. In de eerste partij met Cormier scoorde hij drie takedowns, iets wat Cormier normaal absoluut niet toelaat. Een onderbelicht facet van ‘Bones’ is zijn Jiu-Jitsu, een facet waar hij tijdens zijn schorsing hard aan gewerkt heeft. Zo nam hij deel aan een aantal grapple-toernooien, en schakelde op SUG bijvoorbeeld Dan Henderson uit. In de UFC wist hij met zijn Jiu-Jitsu Vitor Belfort met een schitterende ‘Americana’ uit te schakelen, geen geringe opgave gezien Belfort een zwarte band in BJJ bezit. Jones ontving een paar dagen geleden de blauwe band in BJJ. Gaat hij Cormier zijn nieuwgevonden handigheden op de grond laten zien?

Tyron Woodley vs Demian Maia 

Demian Maia krijgt zoals gezegd eindelijk zijn lang begeerde titelshot. De Braziliaan vocht al een keer eerder voor een titel, maar dat was op het middengewicht. Hij verloor de partij tegen de inmiddels voormalig kampioen Anderson Silva. De BJJ specialist, door sommige fans gekscherend als ‘The Human Backpack‘ genoemd, mag het nu dus proberen tegen weltergewicht kampioen Tyron Woodley. Voor Maia wordt het beslist geen makkelijke opgave. Woodley heeft een sterke worstelachtergrond, en zal niet makkelijk naar de grond te krijgen zijn. Iets waar Maia natuurlijk nadrukkelijk op aast. De Braziliaan is op de voeten niet erg sterk te noemen, iets wat in zijn laatste partij tegen Jorge Masvidal eens te meer weer duidelijk werd. ‘Gamebred‘ had in de standup een duidelijk voordeel op de Braziliaan, en had de partij zomaar kunnen winnen, ware het niet dat de Braziliaan in de grondgevechten als een bloedzuiger aan het lichaam van Masvidal vastklampte. Voor Maia wordt het taak om zijn takedowns goed in te leiden met trappen of harde stoten. Als de Braziliaan dit niet doet, lijkt de missie kansloos.

Woodley vocht in zijn eerste twee titelverdedigingen tegen Stephen ‘Wonderboy‘ Thompson. In de partijen kwam boven dat de power van Woodley in de weltergewicht divisie ongeëvenaard is. Echter kwam ook aan het licht dat de kampioen niet graag het initiatief neemt, en liever afwacht en loert op foutjes van de tegenstander. ‘The Chosen One‘ kiest er soms voor om met zijn rug tegen de kooi te vechten, want nogal eens op gefronste wenkbrauwen bij de experts kan rekenen. Woodley zal in de partij tegen Maia beslist uit een ander vaatje moeten tappen. Daar is Maia ook de tegenstander voor, omdat Maia met zijn stoten geen groot gevaar vormt. Het is vreemd te noemen dat Woodley geen gebruik maakt van zijn lowkicks. In bijvoorbeeld de partij tegen Jake Shields is te zien hoe een trap van Woodley Shields de halve octagon door doet vliegen. Tegen Maia is het echter niet aan te raden, omdat de Braziliaan de trappen dan kan timen en zijn takedowns in kan zetten. Echter is Woodley door zijn postuur, kracht en worstelachtergrond heel moeilijk naar de grond te krijgen, en zal het voor Maia een grote kluif worden om dat voor elkaar te krijgen.

Cris Cyborg vs Tonya Evinger

En dan hebben we nog het derde titelgevecht. In deze partij staat de oude titel van Germaine de Randamie op het spel, en gaan Cris Cyborg en Tonya Evinger onderling uitmaken wie de belt om haar middel krijgt geschoven. Cris Cyborg behoeft natuurlijk geen introductie. De krachtige Braziliaanse wordt algemeen beschouwd als de sterkste vrouwelijke vechter, met luttele KO’s op haar naam. Ze vocht pas twee keer in de UFC, op een catchweight van 140 pond, omdat de vedergewicht divisie nog niet bestond. Ze ging daarbij door een regelrechte hel. Cyborg is flink uit de kluiten gewassen, en weegt om en nabij de 170 pond buiten fight camp. Aangezien het voor vrouwen moeilijker is om op streefgewicht te komen, werd het flink afzien voor Cyborg.

In deze documentaire is te zien hoe Cyborg bij het weight cutten door een hel gaat

Leslie Smith en Lina Lansberg waren de onfortuinlijke slachtoffers van de Braziliaanse. Met woeste stoten werden beide dames gestopt, en vijzelden de vervaarlijke reputatie van Cyborg nog meer op. Maar de gedoodverfde kampioen heeft meer in huis. Ze is in het bezit van een zwarte band in Jiu-Jitsu, maar hoeft net als landgenoot Jose Aldo dat vrijwel nooit te laten zien.

Tonya Evinger is de bantamgewicht kampioene in Invicta FC, de vrouwen MMA organisatie. Vandaag werd bekend dat ze die titel heeft moeten inleveren. ‘Triple Threat ‘, zoals de bijnaam van de vechtster luidt, heeft een indrukwekkend aantal partijen (19-5) achter de rug, en verloor van de acht partijen die ze in Invicta vocht, er geen één. Evinger maakt er graag een kliederboel van, en heeft een zeer sterke worstelachtergrond. Ze maakt er geen geheim van om  haar tegenstander naar de grond te krijgen, en probeert daar met stoten en ellebogen haar opponent te stoppen. Gaat het ook werken tegen Cyborg? Ze zal dan wel goed moeten verdedigen tegen de befaamde stoten regen van de Braziliaanse. Stoten wisselingen aangaan met Cyborg lijkt gelijk aan zelfmoord, dus ze zal in de clinch haar schade moeten aanrichten en proberen de Braziliaanse naar de grond te krijgen. Krijgen we dan te zien hoe Cyborg op haar rug is?

Jimi Manuwa vs Volkan Oezdemir

Als laatste nemen wij even een partij onder de loep die ook op de hoofdkaart staat, en weleens als ‘title-eliminator’ bestempeld kan worden. Jimi ‘Posterboy‘ Manuwa neemt het op tegen de Zwitser Volkan Oezdemir. Manuwa hikt al een tijdje tegen de top in de lichtzwaargewicht divisie aan. Echter komt hij tegen de absolute top telkens net wat te kort. Zo verloor hij al van Anthony Johnson, die inmiddels gestopt is, en ook van teamgenoot Alexander Gustafsson. Tegen Cormier en Jones heeft de Londenaar nog niet gevochten. Echter is er al aardig wat haat en nijd tussen ‘Posterboy‘ en de kampioen van de divisie, Daniel Cormier. Zo wordt Cormier hatelijk  ‘Double Cheeseburger‘ genoemd door de Engelsman. Manuwa is met zijn gevaarlijke linker een heuse knockout artiest aan het worden. Dat ondervonden Ovince Saint Preux en Corey Anderson in zijn laatste partijen aan den lijve. Beiden moesten het canvas opzoeken na verwoestende stoten van ‘Posterboy‘.

De ster van Oezdemir is rijzende, en dit is ongetwijfeld het grootste gevecht uit de carrière van de Zwitser. ‘No Time‘, zoals de bijnaam van Oezdemir luidt, vocht pas twee keer in de UFC. In zijn eerste partij won hij vrij verrassend van Ovince Saint Preux, en in zijn tweede partij rekende hij snel af met Misha Cirkunov. De Canadees trok ten aanval en had Oezdemir tegen de kooi, totdat ‘No Time‘ met een harde, korte rechterhoek Cirkunov velde. Het karwei was binnen de minuut afgerond. De Zwitser is voor een man met zijn lengte verrassend snel en bewegelijk. Is dat genoeg om Manuwa te verschalken? De winnaar van het gevecht zou best eens de volgende uitdager van de lichtzwaargewicht kampioen kunnen worden. Of wordt het toch Alexander Gustafsson? Wie staat er na de kruitdampen zijn opgetrokken met de belt in zijn handen? Daniel Cormier, of toch Jon Jones?

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

Chris Weidman is geblesseerd, wie zal hem vervangen tijdens UFC 199?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Chris Weidman zou tijdens UFC ...

Conor McGregor: “Ik stap de octagon niet meer in tenzij ik co-promotor ben.”

Tijdens de première van zijn documentaire film Conor McGregor: Notorious laat de Ier zijn ...

McGregor de volgende die gepakt wordt met verboden middelen?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.Onlangs werden met Jon Jones en ...