Jon Jones
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: The Comeback

Er zit eindelijk wat schot in de zaak van Jon Jones. Drie dagen geleden kwam de langverwachte uitslag van de B-staal van de dopingtest van Jon Jones terug, en het zal vrijwel niemand verbazen dat de test wederom positief uitviel. Over het algemeen wijkt de B-staal nooit af van de oorspronkelijke test. Dit komt ook omdat de B-staal in principe een backup is van de A-staal. Beide testen worden van dezelfde sample genomen. In  de A-staal van de test van Jones werd Turinabol aangetroffen, een spierversterkende steroïde. Epic MMA had het al eerder uitgebreid over deze stof, luister vanaf minuut zeven in de podcast van onze eigen Giovanni Tjin.

 

Ook in de B-staal werd dezelfde stof aangetroffen. Wat op zich niet vreemd is, aangezien het van dezelfde urine is afgenomen. Eigenlijk zijn we in de zaak Jon Jones geen stap verder gekomen. De UFC en CSAC (California State Athletic Commission) namen echter wel maatregelen na het horen van het nieuws. De UFC stripte Jon Jones van de lichtzwaargewicht titel en gaf die terug aan Daniel Cormier. De CSAC zette de gewonnen partij van Jones om in een no-contest. Het hoofd van de CSAC, Andy Foster, gaf een kleine statement aan Bloody Elbow:

“Toen we bevestiging kregen van de positieve test, hebben we besloten de uitslag van de partij te veranderen. Jones heeft nog wel recht op een eerlijk proces, en hij kan nog steeds in beroep gaan tegen de beslissing.”

Het is algemeen bekend dat de uitslag van de B-staal vrijwel altijd dezelfde zal zijn als de A-staal. Er is nog geen sprake geweest van een verdediging van de kant van Jones, en het proces om uit te vinden wat er precies is gebeurd is nog steeds gaande. Foster zelf verklaarde in een eerder stadium tegenover MMA Junkie enorm verrast te zijn over de positieve test van Jones:

“Deze hele situatie is voor mij totaal niet logisch. Het is gewoon niet logisch. We moeten echt uitzoeken wat er is gebeurd, want dit is gewoon gek. We gaan erachter komen wat er is gebeurd. Als je test voor steroïden, dan zal deze drug elke keer boven water komen. Het feit dat de drug op tests van 6 en 7 juli niet verschenen, is een indicatie dat Jones op die tijd niet aan die drug zat. En ik weet dat hij eerder in zijn carrière al eens extreem nalatig is geweest, maar dit slaat echt nergens op. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat we alles grondig onderzoeken, en al het beschikbare bewijsmateriaal goed bekijken voordat we conclusies trekken en deze man aan het kruis hangen.”

Is er wel grondig onderzoek gedaan? Als men in het achterhoofd houdt dat de B-staal vrijwel altijd identiek zal zijn aan de A-staal, en er nu een beslissing is genomen op de uitslag van diezelfde B-staal, heeft men er dan werkelijk alles aan gedaan om de zaak grondig te onderzoeken?

Hoe men ook over Jones denkt, men kan niet ontkennen dat er een luchtje aan de zaak hangt. Jones is in zijn carrière in een eerder stadium inderdaad behoorlijk nalatig geweest. Maar waarom zou ‘Bones‘, voor het belangrijkste gevecht in zijn carrière een PED nemen, die hij eerlijk gezegd helemaal niet nodig heeft? Turinabol is een steroïde, dat minimaal een paar weken nodig heeft om echt effectief te zijn. Aangezien USADA op elk moment voor je deur kan staan, en onaangekondigd kan komen testen, lijkt het nemen van steroïden überhaupt gekkenwerk. De pakkans is erg groot. Turinabol kan snel uit het systeem verdwijnen, en zou zo de dopingtest kunnen omzeilen. Maar dan zou men wel moeten weten wanneer die dopingtest plaats zou gaan vinden. Verschillende bronnen melden dat als men turinabol zou gebruiken, en toch positief door de dopingcontrole willen komen, dat men zeker vijf dagen voor de test zou moeten stoppen met de drug. Dit is echter verschillend per persoon! Er blijkt geen vaste waarde te zijn. Er zijn ook weer verschillende bronnen die melden dat de stof veel langer in je lichaam blijft zitten.

Bewapend met al deze informatie, zou Jones werkelijk zo stom zijn geweest om dit te hebben gedaan? Met mensen als Brandon Gibson, Greg Jackson en Mike Winkeljohn om je heen, allen gerenomeerde mensen uit de MMA wereld, lijkt dit gewoon niet logisch. Ook Jeff Novitzky, de hoofdpersoon als het gaat om de gezondheid van UFC vechters, vindt het allemaal vrij onlogisch:

“Iedereen die een google zoekopdracht kan uitvoeren, kan zien dat deze stof twee maanden in je systeem kan blijven zitten. Dit zou niet de drug van keuze moeten zijn als je een beetje subtiel en verfijnd wil zijn.”

Wat de heer Novitzky probeert te zeggen is dat als je dan toch wil gebruiken en niet tegen de lamp wil lopen, je zeker deze drug niet moet nemen. Overigens is de bloedtest die op de avond van het gevecht werd afgenomen, negatief gebleken. Dit komt ook omdat USADA niet op turinabol test als het bloed afneemt, wat eigenlijk vreemd is. Als men ook bij de bloedafname let op turinabol, heeft het een extra stok achter de deur.

Inmiddels zijn er ook verschillende vechters naar hun mening gevraagd over het vermeende PED gebruik van Jones. Michael Bisping was natuurlijk de beroerdste niet om zijn gal te spuwen:

“Ik vind dat hij een levenslange schorsing aan zijn broek moet krijgen. Als je in het verleden al eens PED’s hebt genomen… er is gewoon geen plaats hiervoor. Dit is echt een gewelddadige sprot. Het is niet voor iedereen. We proberen geen bal in een basket te gooien, we proberen elkaar in elkaar te slaan. PED’s hebben geen plaats in deze sport. 

Buiten de octagon heeft hij een aantal hele slechte beslissingen genomen. En deze gaat zeker nog een hele tijd blijven hangen. Ik denk dat hij een vierjarige schorsing krijgt. En het is eerlijk wanneer je zegt dat wanneer er rook is, er ook vuur is. Dit is niet de eerste keer. Dus we moeten maar afwachten wat er verder nog gaat komen, maar het ziet er op dit moment gewoon niet goed uit.”

 

Life can be such a roller coaster. I think sometimes you have to just take a moment and breathe it in. You never know what’s gonna come your way. You try and handle it the best way you can. One thing that has been amazing is the support from you the fans. I have never felt so much love. It’s crazy because this all happened when I lost. Guys now I call upon you to take a breathe, lay off of Jones. Let him and his team figure out what’s going on and what happened. I was down and some may have kicked me but the majority of you showed compassion and love. After the fight Jones showed compassion, regardless of what has happened as humans we must show compassion. Jon is not on this ride alone, remember this man has a family. Let’s respect that. You don’t show ur support for me by hurting others. Again I thank you for ur unbelievable support and I trust that you guys will come thru again. DC 📷@layziethesavage

Een bericht gedeeld door Daniel “DC” Cormier (@dc_mma) op

 

En ook Jones’ grootste rivaal, Daniel Cormier, liet van zich horen. Zeer opmerkelijk is dat Cormier zeer respectvol is jegens Jones, en weigert hem onder de bus te gooien:

“Het leven kan een ongelofelijke achtbaan zijn. Ik denk dat je soms een moment moet nemen om even rustig adem te halen. Je weet niet wat er op je pad gaat komen, en je probeert zo goed en kwaad als maar kan met dingen om te gaan. Eén ding dat echt geweldig is gebleken, is   de steun van jullie, de fans. Ik heb nog nooit zoveel liefde gevoeld. En het is gek, omdat het allemaal kwam nadat ik verloren had. Jongens, ik wil jullie nu vragen om even adem te halen en Jones met rust te laten. Laat hem en zijn team alsjeblieft uitzoeken wat er precies is gebeurd. Ik was op een laag punt en sommige vonden het nodig om nog een trap na te geven, maar de meerderheid van jullie gaven mij liefde en mededogen. Na het gevecht toonde Jones dat ook, en wat er ook gebeurt is, als mensheid moeten wij mededogen tonen. Jon is niet alleen, en onthou dat de man ook een gezin heeft. Laten we dat asjeblieft respecteren. Je doet mij geen plezier door anderen pijn te doen. Ik wil jullie opnieuw bedanken voor jullie ongelofelijke steun en ik vertrouw erop dat jullie dat blijven doen. DC.”

 

Ondertussen is het team van Jon Jones hard aan het werk om de vermeende onschuld van hun vechter te bewijzen. Daarover is helaas nog geen nieuws te vermelden. Wel kwam er nog een reactie van Mike Winkeljohn, één van Jon’s coaches bij Jacksonwink. Hij verklaarde tegenover MMA Fighting:

“Het is gewoon niet mogelijk dat Jon steroïden heeft genomen. Jones is ook meerdere keren gedurende zijn kamp getest, en hij zou zoiets gewoon niet doen. Het probleem is wat men over het algemeen denkt. Ze denken dat hij allerlei naalden en steroïden in zijn armen stopt. Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp dat Jon in het verleden fouten heeft gemaakt, hij is gepakt voor beschonken achter het stuur zitten, en hij heeft veel domme dingen gedaan, maar hij is volwassen. Hij is zelf ook in ongeloof. Hij ging van het allerhoogste naar het allerlaagste punt in zijn carrière.”

Ook Jones zelf kwam een paar dagen geleden op twitter weer even boven water:

 

“De waarheid is dat ik nooit steroïden zou gebruiken. Dat zweer ik op mijn kinderen en de almachtige vader.”

 

Een vierjarige schorsing hangt als een zwaard boven het hoofd van Jones. Ook als hij zijn onschuld weet te bewijzen, is een lange schorsing vanwege het met incidenten bezaaide verleden van de vechter absoluut niet uit te sluiten. Krijgt zijn team het voor elkaar om zijn onschuld te bewijzen?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
 • Show Comments (3)

 • Aize de Boer
  Aize de Boer

  Grappig, het enige argument van het Jones-kamp is: ‘dat zou hij nooit doen want zo dom is ie niet’. Als iets in het verleden gebleken is…

 • Kenny Démarest
  Kenny Démarest

  Of hij nu bewust of onbewust steroids heeft genomen maakt niet uit. Als professioneel atleet ben je zelf verantwoordelijk voor wat je eet en drinkt.
  Alberto Contador is zo in het wielrennen enkele jaren geschorst geweest na het eten van besmet vlees in China. (Het bekende interview van zero zero zero zero zero zero…).
  Bewust of onbewust,een schorsing voor JJ is niet meer dan logisch.

You May Also Like

Emil Meek: “Als hij voorbij mij kijkt dan werkt dat in mijn voordeel.”

Emil Meek zal één jaar na zijn UFC-debuut weer de Octagon instappen voor de ...

(VIDEO) El Guapo’s Fight Analysis: UFC 194: Weidman vs Rockhold (ENG)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. EDE – Bas “ El ...

UFC passeert 5 miljoen PPV grens in 2016 na UFC 207

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. De UFC sloot een succesvol ...