Kevin Lee
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: Esther Lin / MMA Fighting

Het was een gedenkwaardig afgelopen weekend voor Kevin Lee, helaas voor hem niet om de juiste redenen. Op vrijdag moest ‘The Motown Phenom‘ een zeer zware weightcut ondergaan, en moest tot twee maal toe inwegen. Op zaterdag werd hij op het main event in de derde ronde tot opgave gedwongen door Tony Ferguson. Het werd Lee na het verlies allemaal een beetje te veel. De vechter kon zijn tranen niet meer bedwingen, en liet een traantje, zowel in de octagon als op de persconferentie na het evenement. Hij kondigde vervolgens ook aan dat het tijd is geworden om een gewichtsklasse hoger te gaan vechten, op 170 pond. Maar is dat ook wel zo? Lee heeft eerlijk gesproken altijd zware weightcuts, maar de stafylokokbesmetting die hij meesleepte heeft zeker niet geholpen. Het zou voor de volgende keer waarschijnlijk helpen om in de week geleidelijker met de afdaling naar streefgewicht te beginnen, in plaats van op de laatste dag nog even twintig pond te verliezen. Met een kleine aanpassing in zijn weightcut proces zou Lee het de volgende keer wat makkelijker kunnen halen. Ook Dana White was daarvan overtuigd, en moedige de vechter aan om volgende keer van de uitgebreide UFC faciliteiten in Las Vegas gebruik te maken. De mondige vechter weigerde alle omstandigheden echter als excuus te gebruiken, en onderging zijn verlies als een man.

 

Dagen na het verloren gevecht tegen Tony Ferguson doet Lee even uit de doeken wat hij allemaal op de dag van de bijna rampzalige weightcut onderging. De vechter uit Detroit verscheen op de podcast ‘You’re welcome’, dat gehost wordt door Chael Sonnen, en vertelde daar over de dag:

“De weight cut zelf begon niet slecht. Het begon zoals de meeste andere weightcuts begonnen. Normaal gesproken weeg ik in de week van het gevecht rond de 176 pond, dan moet ik dus nog 20 pond eraf zien te krijgen, en dit keer dus 21. Ik hou de details van al mijn weightcuts goed bij, dan weet ik wanneer ik precies de boel op scherp moet zetten. Ik volgde dit keer dezelfde procedure die ik voor een hele succesvolle weightcut in Ierland had gedaan. Normaal gesproken ga ik pas rond 22.00 s’avonds het water uit mijn lichaam lozen, maar ik deed het dit keer vijf uur vroeger om mezelf wat extra tijd te geven. De kilo’s vlogen eraf. Als ik ga slapen, weeg ik normaal gesproken 165 pond. Dit keer ging ik naar bed en woog ik 161 pond. Toen ik om vijf uur s’ochtends wakker werd, was ik een beetje laks. Ik was in een goede bui, en dacht dat het van een leien dakje zou gaan. Ik moest nog maar zes pond cutten, normaal gesproken zou er nog negen pond vanaf moeten. Ik dacht dat het simpel zou gaan, en dacht er een beetje te makkelijk over. 

 

 

In de eerste drie uur nadat ik wakker werd kreeg ik er maar één pond vanaf. Als je jezelf even in mijn schoenen verplaatst… het is nu 8.00 in de ochtend, de wegingen beginnen om 9.00 uur, en ik moet er nog vijf pond af zien te krijgen. Ze zijn nu letterlijk kokend water in de badkuip aan het gooien, omdat ik snel die vijf pond er af moet zien te krijgen. 

Dus rond 10.30 kwam de dokter langs, en ik was nog steeds anderhalf pond te zwaar. Hij zegt tegen me dat ik om 11.00 echt moet inwegen, en ze me een extra uur zouden geven.* Ik hoopte stiekem dat hun weegschaal niet goed was, en dat ze me die extra pond kwijt zouden schelden.”

  • De Nevada State Athletic Commission heeft als regel dat wanneer een vechter voor een titelgevecht binnen twee pond van het streefgewicht zit, de vechter een extra uur krijgt om het gewicht te halen. Lee woog in op 156 pond, een pond teveel. Hij kreeg een extra uur om die pond eraf te krijgen. Dat was echter geen gemakkelijke opgave, omdat het lichaam van Lee nu bezig was om al het vocht vast te houden. Dit is een veelvoorkomend probleem bij weightcuts. Naarmate men dichter bij het gewicht komt, des te moeilijker het wordt om nog gewicht te verliezen, omdat het lichaam uitgedroogd raakt en vecht om al het vocht nog vast te houden.

Een uitgebreid stuk over weightcutting vind je HIER.

Lee vervolgde zijn verhaal:

“Dat laatste uur dat ik die extra pond eraf moest halen… ik weet niet eens meer hoe ik die eraf heb gekregen. Ik weet niet eens waar ik was. Je hersenen werken niet meer als je in die staat bent. Ik weet gewoon niet veel meer. Ik was nogal van de kaart, en vertrouwde op mijn coaches, die het voor elkaar kregen. 

Toen ik eindelijk op gewicht was gekomen, toen ik ging zitten was ik vermoeider dan normaal. Zo had ik me in mijn hele leven nog nooit gevoeld. Ik droeg de stress van het hele evenement met me mee, en dat was veel.”

 

Kevin Lee

Foto: Esther Lin / MMA Fighting

Lee slaagde er uiteindelijk in om op gewicht te komen, en woog in op 154,5 pond, maar zag er ronduit miserabel en uitgedroogd uit. De vechter moest uiteindelijk in totaal meer dan dertig pond kwijt raken voor het gevecht, en dat was duidelijk te veel. Lee is voor de gewichtklasse, evenals overigens Tony Ferguson en Khabib Nurmagomedov, eigenlijk te groot. De drie heren wegen buiten fightcamp makkelijk rond de 190 pond, Ferguson gaat zelfs richting de 200 pond. Lee verklaarde van plan te zijn over te stappen naar de weltergewicht divisie, maar zou zelfs nog liever naar een 165 pond divisie willen overstappen. Die divisie is door de UFC nog niet geopend, en het lijkt uiterst twijfelachtig of de organisatie die divisie, of andere divisies, wil openen. Het zou voor zogenaamde ‘tweeners‘, mensen te groot voor één divisie, maar te klein voor een ander (bijvoorbeeld Johny Hendricks), wel een uitkomst zijn.

Een 165 pond divisie, maar ook een 195 pond divisie zou een uitkomst kunnen zijn, gekoppeld aan de regels die de California State Athletic Commission invoerde. In dit artikel staat alles keurig op een rijtje. Het kan ook nog veel rigoureuzer. In One Championship, een MMA organisatie in Azië, komt er vrijwel geen weightcutting voor. Vechters worden het gehele jaar door gewogen en getest. De organisatie bepaald in welke gewichtsklasse de vechter gaat deelnemen, daarbij een heel simpel systeem hanterend: Hoeveel je weegt, in die gewichtsklasse ga je vechten.

In de UFC lijkt dat allemaal nog niet aan de orde. Er zullen vechters blijven die extreme weightcuts ondergaan om een zo groot mogelijk voordeel op de avond van het gevecht te verkrijgen. Maar is het ook werkelijk een groot voordeel? Tussen de wegingen en het gevecht zit maar één dag. Is dat werkelijk genoeg om geheel weer te herstellen? Dat lijkt bijna niet mogelijk. Hersenen hebben bijvoorbeeld drie volle dagen om volledig van een zeer zware inspanning als een weightcut te herstellen. De UFC heeft nu in Las Vegas een state of the art centrum geopend om de vechters bij alle facetten van het vechten te helpen. Maar het feit blijft dat weightcutting gevaarlijk is, en niet bevorderlijk voor een vechter is. Wat de UFC ook zegt, of denkt te kunnen bedwingen door middel van deze faciliteit.

Transcript van het interview werd verzorgd door MMA Fighting.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Show Comments (0)

You May Also Like

UFC 206 Free Fight: Matt Brown vs Erick Silva

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Matt ‘The Immortal’ Brown stond ...

Jon Jones gaat ditmaal los over steroïde op Twitter

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Jon ‘Bones’ Jones ging onlangs ...

UFC: De Scheidsrechters.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. Er zijn altijd drie mensen ...

Alistair Overeem

Alistair Overeem: “Ik was echt verrot. En het werd alleen maar erger.”

Het waren een aantal roerige dagen voor Alistair Overeem. Hij had te maken met ...