Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: ChatriSityodtong.com

Daar waar de UFC en Bellator over de hele wereld concurreren is er slechts één MMA organisatie die zichzelf de ‘pound for pound champ’ mag noemen in Azië. One Championship bestaat slechts zes jaar en is verreweg de grootste speler in het verre oosten. EPIC MMA sprak One Championship oprichter en directeur Chatri Sityodtong over de organisatie, de normen, waarden en de toekomst.

 

Chatri Trisiripisal

Chatri Sityodtong is opgegroeid in Thailand en is van half- Thaise, half- Japanse afkomst. Met een bescheiden achtergrond heeft hij zichzelf omhoog gewerkt naar één van de meest invloedrijke zakenmannen van Azië. Als pure vechtsporter hecht hij veel waarde aan de Aziatische normen en waarden. Al op vroege leeftijd beoefende hij muay thai en kreeg hij, die eigenlijk Chatri Trisiripisal heet, van zijn trainer de bijnaam ‘Sityodtong’. Ook heeft Sityodtong een blauwe band weten te behalen in BJJ onder het toeziend oog van Renzo Gracie.

 

Yodtong Senanan | Foto: Evolve MMA

De selfmade multimiljonair had voor One Championship een hele simpele gedachte.

“Toen ik begon met dit bedrijf was mijn stelling heel simpel: Azië is altijd een importeur geweest van sport. We keken naar David Beckham en Manchester United. Dat waren onze helden. Maar zoals je weet in de sportindustrie zijn het de lokale helden die echt zorgen voor de betrokkenheid van de fans. Als een Thaise fan voor een Thaise wereldkampioen juicht zit er veel meer vaderlandslievend gevoel in dan een Thaise die voor een Engelse Muay Thai vechter juicht”.

De gedachtegang sloeg aan. One Championship wist binnen zes jaar arena’s te vullen, met tussen de 10.000 tot 20.000 toeschouwers. Ook wordt One Championship uitgezonden in meer dan 128 landen. Volgens Sityodtong heeft geen enkele sportorganisatie dat ooit gedaan in Azië. “Het is simpel: Aziaten houden van lokale sporthelden”- aldus Sityodtong.

 

Weerstand in Azië 

Net als bij andere continenten was het ook voor One Championship lastig om MMA aan te bieden in Azië. Zes jaar geleden was er toch veel weerstand in sommige landen. “Veel mensen dachten dat het ging om vechten en geweld. Maar dat is niet zo. One Championship wil de mooie kanten van krijgskunst laten zien, de rijke geschiedenis, de tradities en de waarden van krijgskunst. Het gaat niet over straatvechten of zoiets. Dat was de grootste misvatting die wij recht moesten trekken”, zegt Sityodtong. Toch heeft One Championship een andere manier van werken in vergelijking tot de westerse concurrenten.

Ik doe al 30 jaar aan krijgskunst. Ik ben een echte vechtkunstenaar en ik geloof in de waarden en de cultuur.

“De organisaties in het westen doen het goed, de marketing richting de fans. De nadruk leggen op het negatieve trashtalken, de arrogantie, machogedrag, hoe je het ook wil noemen, flessen gooien tijdens een live evenement of een persconferentie. In Azië zal je dat nooit zien. Nogmaals, dat werkt goed in het westen omdat de westerse fans dat graag willen zien. Maar je kan niet dezelfde vorm pakken en denken dat het gaat werken in Azië”, geeft Sityodtong aan.

“Ik doe al 30 jaar aan krijgskunst. Ik ben een echte vechtkunstenaar en ik geloof in de waarden en de cultuur. Alles wat het mij geleerd heeft, de bescheidenheid, de moed, de eer, het respect; dit zijn de bouwstenen van de Aziatische gemeenschap. Dat is wat wij willen vieren. We willen vieren dat er nooit een platform was dat vier miljard mensen samenbracht en Aziatische helden eren met Aziatische waarden, tot nu”.

 

Vechtsport of krijgskunst?

Met een Aziatische doelgroep moet je als MMA organisatie dus een andere strategie bedenken dan voor de westerse fans. Maar wat is nou het verschil tussen de westerse organisaties en One Championship? Sityodtong legt uit: “De UFC heeft het goed gedaan in Amerika. Ik heb ontzettend veel respect voor ze. Maar zij pakken het meer aan als een sport. In One Championship presenteren wij MMA als krijgskunst. Azië is al 5000 jaar de thuisbasis voor krijgskunst. Elk land heeft zijn eigen krijgskunst in Azië: Japan heeft karate, aikido en judo. Ondertussen heeft Korea, taekwondo en Thailand, muay thay. China heeft kung fu en Rusland sambo. Azië heeft een rijke geschiedenis maar niemand heeft ooit geprobeerd het continent samen te brengen op deze manier”. 

Waar het westen zich dus vooral richt op het commerciële met show elementen heeft One Championship toch een andere visie. Natuurlijk zie je bij One Championship ook wel wat show elementen en blijft het een commercieel bedrijf maar de budo gedachtengang blijft volgens Sityodtong de basis van alles.

 

One atleten vs andere MMA atleten

De organisatie is de grootste in Azië maar de fans willen natuurlijk weten hoe de One atleten het zouden doen tegen atleten van de westerse organisaties. “One Championship is de thuisbasis van de beste atleten ter wereld zoals Bibiano Fernandes, Ben Askren, Roger Gracie, Brandon Vera en Shinya Aoki”, zegt Sityodtong trots,” Daarbovenop is One Championship cruciaal geweest in het ontwikkelen van lokale talenten zoals de Filipijnse Eduard Folayang, de Singapoorse Angela Lee en de Myanmarse Aung La N Sang”.

Vanzelfsprekend heeft Azië de beste krijgskunstenaars. Azië is krijgskunst en krijgskunst is Azië.

Toch zijn de ONE Championship atleten zijn niet allemaal van Aziatische afkomst. Mensen uit de hele wereld zijn welkom bij de organisatie . “Ik wil gewoon de beste krijgskunstenaars ter wereld. Mij maakt het niet uit of ze uit het westen komen of uit Azië. Het is vanzelfsprekend dat Azië de beste krijgskunstenaars zijn. Azië is krijgskunst en krijgskunst is Azië. Maar we zijn selectief. Er zijn wel westerse deelnemers waarvan ik denk dat zij aanslaan bij het Aziatische publiek”.

 

Hoe zit het nou met de soccer kicks?

 

Vroeger waren in MMA bepaalde technieken geoorloofd die vandaag de dag niet meer kunnen. Zo mochten er kopstoten gegeven worden en op een bepaald moment zelf stoten en trappen naar het kruis. Deze technieken waren al snel verboden na het reguleren van MMA. Toch bleef er een lange tijd één techniek hangen. De welbekende soccer kick. Bij een soccer kick mag je dus trappen naar het hoofd van een tegenstander die op de grond ligt.

 

One Championship heeft deze techniek er lang ingehouden maar besloot in 2016 de techniek toch te verbieden.

” In de beginjaren van One Championship lieten wij de technische trappen op de grond toe. Onze organisatie heeft een internationale regelgeving. Dit is een samensmelting van regels uit verschillende disciplines van over de hele wereld. In 2016 hebben wij toch besloten om de techniek te verbieden. Het is meer een perceptie ding. Niemand is ooit serieus geblesseerd door een technische grond trap. Als je ook kijkt naar de studies die gedaan zijn, blijkt dat het dezelfde kracht is als een normale high kick. Alles wat wij doen heeft het niveau omhoog gebracht met betrekking tot het reguleren van de sport”, aldus Sityodtong.

 

Plannen buiten Azië? 

 

In Azië heeft One Championship de markt al volledig in de zak dus lijkt het een logische stap om verder te kijken naar andere regio’s. De organisatie heeft geen haast maar begint al een beetje rond te kijken op andere continenten. “One Championship staat open voor alle mogelijkheden in de nabije toekomst. Ons team heeft gekeken naar verschillende stadiums over de hele wereld. We hebben plekken onderzocht die overeenkomen met de grootte en kwaliteit die aan onze standaarden voldoen. Ik zou niet verrast zijn als we in de toekomst ons merk kunnen introduceren aan de rest van de wereld. We staan zeker open voor alle mogelijkheden. Op dit moment wil ik nog geen aankondiging of voorspelling doen maar er is zeker een mogelijkheid”.

 

One Championship op de Nederlandse televisie?

Foto: One Championship

Wij hadden geruchten gehoord over een potentiële televisiedeal in Nederland. Een One Championship delegatie was volgens onze bronnen in Nederland om de mogelijkheden te bespreken. Sityodtong gaf geen commentaar op de geruchten maar had wel wat te vertellen over de Nederlandse MMA atleten.

 

“Er zijn een handje vol Nederlandse atleten zoals Vincent Latoel en Anthony Engelen die het land heel goed vertegenwoordigen op zo een groot podium. Ons doel is om de fans te voorzien van een platform waar zij verschillende krijgskunstenaars het tegen elkaar op zien nemen op het hoogste niveau. One Championship is nu in een ongelofelijke positie om een grote impact te maken in de globale vechtsport industrie. Wij richten ons erop om de fans een unieke ervaring te geven die ze nooit zullen vergeten.”

Jammer genoeg is het niet duidelijk of de organisatie zich ook richt op de Nederlandse markt. Maar waar rook is, is vuur.

Wat brengt de toekomst voor One Championship?

Na iets meer dan zes jaar heeft de organisatie een gigantische groei meegemaakt en begint One Championship steeds meer aandacht te krijgen van de internationale MMA gemeenschap. Sityodtong vertelt ons wat de toekomst brengt voor One Championship.

Azië is altijd het land geweest van krijgskunst

We hebben zo een gigantische groei meegemaakt. One Championship is zo populair omdat wij het opgebouwd hebben met Aziatische mensen in gedachten. Azië is de geboorteplaats van krijgskunst. Wij willen de locale talenten een podium te geven om ze zodoende voor te stellen aan de rest van de wereld”, zegt Sityodtong, “Onze visie is om een deel te worden van het dagelijks leven voor iedereen in Azië. Ik zie een toekomst waarin iedereen in Azië, elke weekend naar onze evenementen kijkt. Er is geen reden waarom dat niet zou gebeuren want Azië is altijd het land geweest van krijgskunst”.

Volg EPIC MMA voor meer nieuws, exclusieve en originele content.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Doing what i like, hope you like what i do!

  • Show Comments (0)

You May Also Like