Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: James Law

De mensen die het kickboksen en MMA op de voet volgen hebben een ruime tijd weinig vernomen van “The King of the Ring”. Na zijn laatste kickbokspartij besloot de voormalig kampioen de overstap te maken naar het boksen. Wij spraken Tyrone Spong over zijn herstel na de beenbreuk, zijn boks-carrière, het kickboksen van nu, de UFC en zijn plannen voor de toekomst.

 

Glory 15

Op 12 april 2014 staat Tyrone Spong tegenover Gokhan Saki tijdens de finale van Glory 15 in Istanboel. De winnaar van de partij zal bekroond worden als lichtzwaargewicht kampioen. Henri Hooft en Rashad Evans staan in de hoek van Spong en juichen hem toe terwijl hij de ring betreedt. In de hoek van Saki geeft Mike Passenier zijn pupil nog het laatste advies. Mauro Ranallo, Duke Rufous en Rond Kruck zijn gekluisterd aan de microfoon en klaar om de actie in de ring te becommentariëren.

 

Het gevecht

De heren ontmoeten elkaar in het midden van de ring onder het toezicht van de scheids. Ze kijken elkaar diep in de ogen aan terwijl de scheids de regels doorneemt. Als teken van respect raken de handschoenen van de atleten elkaar kort aan. Spong en Saki lopen naar hun hoek, de bel luidt en de partij begint. Spong weet een goede rechter-hoek te raken in de eerste minuut van de partij maar over het algemeen zijn de atleten wat afwachtend. Dit is best begrijpelijk als je denkt aan wat voor kracht beide heren kunnen genereren.

“Het is echt een zware blessure. Het is het ergste wat een kickbokser kan overkomen“.

Spong gooit de eerste lowkick met zijn voorste been. Deze raakt hij vol op de binnenkant van het been van Saki.Waarschijnlijk heeft deze lowkick Saki alert gemaakt waardoor hij de volgende lowkick blokt. Ook de laatste lowkick word geblokt. Spong geeft deze laatste lowkick vol overtuiging met zijn achterste been. Saki blokt de keiharde trap en het been van Spong breekt.

“Het is echt een zware blessure. Het is het ergste wat een kickbokser kan overkomen. “ zegt Spong “Je bent even goed buitenspel en dan leer je jezelf echt kennen. Ik merkte dat ik heel competitief ben en opgeven komt niet voor in mijn woordenboek”.

Het gebroken been zorgde er niet voor dat Spong de moed opgaf maar motiveerde hem juist om door te zetten. Met het oog op een andere vechtsport bleef hij strijden om zijn herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Herstellen

Het zien van de video zorgt er al voor dat je de pijn bijna door het scherm voelt. Herstellen van zo een ernstige blessure duurt meestal rond een jaar volgens Spong. Hij deed er niet zo lang over.

“Ik ben in een recordtijd hersteld. 40 uur na de operatie stond ik al op mijn benen. Normaliter duurt het een jaar om te herstellen. Ik deed het in zeven tot acht maanden, maar het was echt niet makkelijk”, geeft Spong aan, “Ik kan al kickboksen. Ik ben volledig hersteld en kan alles doen als voorheen. Misschien wel beter”.

De blessure was vergelijkbaar met de blessure die MMA-legende Anderson Silva opliep tijdens zijn partij tegen Chris Weidman. Na het herstel van ‘The Spider’ valt het op dat hij de lowkick niet meer met volle overtuiging gooit als voorheen. Wij vroegen Spong of zo een blessure in je hoofd blijft zitten.

“Iedereen reageert anders. Het kan zijn dat jij je tijdens een wedstrijd onbewust nog druk maakt. Die pijn wil je echt nooit meer. Geloof me. Maar pijn is pijn, dat gaat wel over. Ik ben mentaal sterk. Altijd”.

 

Glory doet Spong een aanbod

Spong was uiteindelijk volledig hersteld en kreeg weer contact met Glory. De organisatie was nog steeds geïnteresseerd in Spong en deed hem een aanbod. Maar het aanbod was volgens Spong toch wat teleurstellend.

Glory deed mij daarna ook een aanbod, maar dat aanbod vond ik gewoon beledigend

“Glory deed mij daarna ook een aanbod, maar dat aanbod vond ik gewoon beledigend. Ik heb respect voor de organisatie maar heb ze vriendelijk bedankt. Voor die partij met Saki was ik al bezig met het trainen voor boksen, dus koos ik daarvoor. Het blijft de grootste vechtsport in de wereld met de grootste ‘purses’ en het groeit”.

Hij had een nieuwe sport op het oog. Een carrière die financieel vruchtbaarder was voor hem op dat moment dan een kickboks- of MMA carrière.  Het boksen was een weer nieuwe uitdaging en Spong nam de uitdaging met plezier (en succes) aan.

 

WCB Latino Zwaargewicht kampioen


Het boks-avontuur van Spong begon maar in Nederland is hij best onder de radar gebleven. Veel fans verloren Spong uit het oog sinds de overstap naar het boksen. Ondertussen heeft de 32-jarige de WBC Latino zwaargewicht kampioen weten te veroveren met een ongeslagen record van 10-0. Allemaal beëindigd via een (T)KO. Hoe je uit zo een dal klimt? Volgens Spong gaat het om zelfvertrouwen.

Vroeger hadden we geen begeleiding en gameplans enzo. Je kwam ergens en je moest vechten.

“Je moet geloven in jezelf. Kijk maar naar mijn kickboksrecord (111-6, 1NC). Je kan het arrogant noemen maar de resultaten spreken voor zich. In de laatste tien jaar zijn er niet veel kickboksers van Nederlandse bodem voorbijgekomen met zo een record”, zei Spong, “Ik kom uit de old school. Vroeger hadden we geen begeleiding en gameplans en zo. Je kwam ergens en je moest vechten. We hadden honger en zo ben ik nog steeds”.

De overstap naar het boksen was voor veel fans wel een grote verassing. Financieel gezien levert qua vechtsport het boksen nog steeds het meeste op. Maar de financiële voordelen waren niet de grootste redenen voor de overstap. Spong werd verliefd op het boksen.

“Een MMA atleet of een kickbokser kan ook goed heel verdienen maar het boksen is echt een mooie sport. Ze slaan zó precies. Het is echt een kunstvorm”, zegt Spong vol enthousiasme,  “De afstand is anders, de ‘stance’,  alles is anders. Ik haal er veel plezier uit”

 

Tyrone Spong vs Anthony Joshua?


In het boksen is respect, net als bij vele andere vechtsporten, zeer belangrijk. Spong werd geprezen door zwaargewicht kampioen Anthony Joshua in een interview met Vice Sports. Hij waardeert de woorden maar gaf toch een duidelijk signaal terug.

“Ik waardeer het dat Anthony Joshua over me sprak tijdens een interview en dat respect van hem te krijgen. Hij is een echte kampioen, binnen- en buiten de ring. Een echte ambassadeur voor de sport. Maar ik werk naar hem toe. Het zou een eer zijn om de ring met hem te delen”.

Deze hongerige mentaliteit neemt Spong mee in de boksring en na het winnen van de WBC Latino zwaargewicht titel in 2017 staat zijn volgende partij al klaar.

“Binnenkort moet ik mijn titel verdedigen en krijg ik ook nog de kans om een titel erbij te winnen. Jammer genoeg zijn de papieren nog niet rond, dus kan ik je nog niet veel vertellen. Wel kan ik je vertellen dat het om een verenigde titel gaat. Het zal heel binnenkort bekend gemaakt worden”.

 

Liefde voor Suriname


Het zal niet lang meer duren voordat we Spong de Surinaamse vlag zien dragen richting de ring. Zijn liefde voor Suriname is te zien bij al zijn partijen en op zijn socials. Er komt bijna geen post voorbij zonder de hashtag #Suriname. Spong is één van de weinige Surinamers die vechten onder de vlag. Hij verteld ons waarom.

“Zonder Nederland was ik niet waar ik ben. Ik heb veel te danken aan het land. Daar ben ik begonnen met kickboksen. Maar er is in het verleden veel van ons afgenomen en geplunderd”, gaf Spong aan, “Dat is verder het verleden en hoef ik verder niet op in te gaan, maar op deze manier wil ik toch iets teruggeven aan mijn moederland. Er waren veel Surinamers die bijvoorbeeld voetbalden voor het Nederlands elftal. Ik doe het anders”.

 

Het verhuizen naar de V.S.


Nederland blijft toch het land waar het allemaal begon voor Spong. Hij begint hier op 13-jarige leeftijd het kickboksen te beoefenen. Nadat hij de eerste dag een pak slaag krijgt, motiveert dat hem alleen maar om beter te worden. Hij zet door en wint op zijn vijftiende zijn eerste partij via KO. Spong gaat verder en vecht jaren lang op het hoogste niveau in kickboksen. Zeven jaar geleden verhuist Spong naar de V.S. Hij heeft het goed naar zijn zin in Florida maar soms mist hij die kleine dingen van Nederland.

“Wat ik mis is een mooie herfstdag of een mooie winterdag. Die heb je niet zoveel hier in Florida. Wat ik niet mis is die blubber na een mooie winterdag”, zegt Spong lachend, “Ik ben echt een natuurmens en dat zijn die kleine dingen waar ik van geniet. Ik houd van dieren en de natuur. Ik heb hier leguanen, ara’s, konijnen, honden en nog veel meer dieren rondlopen. Vroeger wou ik een dierenarts worden en het begint er onderhand best veel op te lijken”.

 

Nederland, kickboksen en de media


Over het huidige kickboksen in Nederland heeft Spong nog wel wat te zeggen. Het kickboksen is veranderd en de kwaliteit van kickboksen is lager dan de goede oude tijd volgens Spong. Ook de media heeft tegenwoordig veel macht en creërt volgens Spong soms een vertekend beeld.

Ik denk dat Rico vroeger niet zo een dominante kampioen zou zijn. Maar we zullen er natuurlijk echt nooit achter kunnen komen.

“In Nederland gebeurt er veel omtrent kickboksen. In het land der blinden is één oog koning en dat is de media. Rico doet het goed. Hij is een echte sportman en mag trots zijn op zijn prestaties. De media doet wel alsof hij onverslaanbaar is”, zegt Spong , “Ik kom uit een andere ‘era’. De kwaliteit van tegenstanders is nu anders. Ik denk dat Rico vroeger niet zo een dominante kampioen zou zijn. Maar we zullen er natuurlijk echt nooit achter kunnen komen. Voor de duidelijkheid, ik misgun hem niets. Hij doet precies wat hij moet doen en is een goede kampioen”.

 

Zal Spong ooit nog de kickboks-ring betreden?


Hoewel er weinig mensen zullen zijn die hem het succes in het boksen niet gunnen, blijf iedereen zich toch afvragen of Spong ooit nog terug zal keren in de kickboks-ring of de kooi. Spong sluit niks uit.

“Kijk ik ben een prijsvechter. Er moet brood op de plank komen. Ik moet zorgen voor mijn familie en als het juiste aanbod komt dan zien we wel.”

Na het vertrek van Gokhan Saki naar de UFC zou je kunnen denken aan een mooie rematch in de Octagon. Spong geeft zijn mening over het UFC-debuut van zijn laatste kickboks-tegenstander.

Het was een spectaculaire K.O. maar dat is te verwachten van Saki.

“Hoe Saki debuteerde bij de UFC was top. Het was een spectaculaire K.O. maar dat is te verwachten van Saki. Hij is een top-atleet. Ik heb nooit een slechte relatie met hem gehad. Ook na onze laatste kickboks-partij kwam hij nog even naar me toe om te kijken hoe het met mij ging met mijn been. Ik heb veel respect voor hem”.

Zeven jaren geleden verhuisde Spong naar de V.S. waar hij veel MMA atleten klaarstoomt voor hun partijen. Spong heeft veel vorderingen gemaakt in verschillende disciplines. Zo traint hij regelmatig met UFC-legendes Rashad Evans en Anthony Johnson. De MMA veteranen leren veel van Spong maar ook andersom maakte hij een enorme groei in zijn ontwikkeling. Zou hij klaar zijn voor een partij tegen Saki in de Octagon?

“Ik ben klaar voor iedereen in mijn divisie. De afgelopen zeven jaar heb ik onder andere getraind met Rashad Evans en Anthony Johnson dus denkt ik dat ik hem fysiek wel aankan. Ik beheers het worstelen en ben goed in de clinch. Dat was ik al bij Glory, maar daar mocht ik niet zo lang clinchen”.

 

Spong in de UFC?


Spong als MMA-atleet in de UFC lijkt op dit moment een vergezocht doel. Toch blijkt het dat de UFC interesse heeft getoond om de kickboks-veteraan onder contract te brengen. Jammer genoeg was het toentertijd niet het juiste moment. Wie weet is dat nu anders.

Het is allang duidelijk dat de UFC mij onder contract wil hebben.

“We hebben een goede relatie met de UFC en Dana White. Het is allang duidelijk dat de UFC mij onder contract wil hebben. We hebben ooit al gesprekken gehad. De enige uitdaging is de exclusiviteit die erbij hoort. Ik zou niet meer mogen boksen als ik bij hun onder contract sta. Maar ja, Conor McGregor mag tegenwoordig ook boksen dus waarom zou het niet andersom kunnen?”.

Spong houdt de deur open voor alle mogelijkheden die op zijn pad komen maar concentreert zich nu op zijn bokscarrière. Wie weet wat 2018 verder nog zal brengen, wij houden je in ieder geval op de hoogte. Hij sprak zelfs over een bokspartij in Nederland.

 

Boodschap voor de fans


“Ik weet dat jullie je afvragen hoe het met mij gaat en wat mijn volgende stappen zijn. Hopelijk heb ik het duidelijk gemaakt met dit interview. Ik hoop heel gauw voor jullie te knokken in Nederland”.

Met deze boodschap voor de fans sluit Spong het interview af en wachten wij vol spanning op de aankondiging van zijn aankomende partij. Waarschijnlijk zal dat het een bokspartij worden met een titel op het spel. Één die hij ook via KO hoopt af te maken. Met een beetje geluk trekken de groteren MMA- en kickboksorganisaties hun portemonnee open en zien we de ‘King of the Ring’ binnenkort ook weer in de kickboks-ring of de kooi.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Doing what i like, hope you like what i do!

  • Show Comments (0)

You May Also Like

(VIDEO) Countdown to UFC 196

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. UFC 196: McGregor vs. Diaz ...

(Vlog) UFC 208 Embedded – Aflevering 3

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins. UFC 208 Embedded is een ...

Fight Night Pittsburgh Free Fight: Lyoto Machida vs. Luke Rockhold

Vijftien maanden na zijn verloren titelgevecht met Michael Bisping keert Luke Rockhold terug in ...

UFC Fight Night 127: Alexander Volkov stopt Fabrício Werdum via KO

Volkov stopt de voormalig kampioen en richt zich op een titelgevecht met winst tijdens ...